От правилното и навременно прибиране зависи продължителността на съхранението им

Прибирането на плодовата продукция е финал на изминаващия сезон. Ако досега сте се грижили добре за дръвчетата, и при беритбата има тънкости, с които трябва да се съобразите.
Кога и как ще се приберат плодовете? От това в голяма степен зависи колко време ще издържат при съхранението им. Разбира се, здравният им статус се определя от цялостната грижа за дръвчетата през вегетацията – подхранване, поливане, както и опазването им от болести и неприятели.

Има три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа

За любителите от значение са беритбената и консумативната зрелост.

* Беритбената зрелост е когато плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този период те могат да се пренасят и на по-големи разстояния.

* Консумативната зрелост настъпва щом плодовете доразвият характеристиките на сорта, а плодовото месо стане по-нежно и по-приятно за консумиране.

При костилковите овощни видове - череша, вишня, праскова, кайсия и слива, както и при летните ябълкови и крушови сортове, дозряването протича много бързо и консумативната зрелост настъпва още докато плодовете са на дървото или веднага след беритбата.

При есенните и зимните ябълки консумативната зрялост е много продължителна - от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата. Затова срокът на прибиране при тези сортове не може да се определи по вкусовите качества на плодовото месо, тъй като в беритбена зрелост плодовете им са твърди, тръпчиви и безвкусни.

Да не се избързва, да не се и закъснява

При някои сортове ябълки плодовете не нарастват и не узряват едновременно. Това налага те да се берат на няколко пъти.
За ориентир на беритбата служи, когато започнат да падат здрави плодове, които не са червиви.

При узряването на плодовете между дръжката и клончето се образува отделителен корков слой, който улеснява откъсването. Това правило не важи за Златна превъзходна, Айвания и други, които се държат здраво на клончетата дори и когато са узрели.

Както ранната беритба, така и късната не са препоръчителни.

* Ако се оберат по-рано плодове, те остават дребни и с влошени вкусови качества.

* Когато се забавите, най-едрите плодове окапват. Освен това те се съхраняват трудно. В плодовото месо се появяват кафяви ядки, а по кожицата - кафяви петна.

При някои сортове се получава по-бързо презряване, което също намалява вкусовите им качества. Засилва се чувствителността им към гниене, брашненост, омекване и потъмняване на месото. При съхранението се появяват повреди от ниски температури, джонатанови петна, встъкляване, кафяви петна по кожицата и други.
Късно обраните плодове трябва да се консумират веднага.

Много важни 4 правила

* Необходимо е да берете плодовете много внимателно. Те трябва да са със здрава кожица, да не са натъртени, да нямат повреди, за да се запазят по-продължително.

* Най-добре е да се поставят в касетки или съдове, където ще се съхраняват. Може да се наредят и направо на стелажите в избеното помещение.

* Плодовете не се берат след дъжд или след роса, т. е. да не са мокри.

* Паднали на земята и наранените плодове се отделят и се консумират незабавно.

На финала на зреенето

През последните фази от развитието на плодовете те нарастват и се оцветяват интензивно, променя се и химичният им състав, който определя вкусовите им качества.

Ето защо, ако се избърза с беритбата, добивът намалява, а качеството на плодовете се понижава. Освен това по-ранната беритба на някои ябълкови, крушови и прасковени сортове увеличава чувствителността на плодовете на някои физиологични заболявания по време на съхраняването.

При закъсняване с беритбата също има негативи. Въпреки че по-късно обраните плодове са по-едри, по-добре оцветени и с по-добри вкусови качества, те съхраняват по-трудно. Част от плодовете, обикновено най-едрите, преди беритбата опадват и се нараняват.

Подходящи срокове за прибиране

Сроковете на беритба на плодовете се определят по някои показатели - промени в оцветяването на кожицата, плътност на плодовото месо, съдържание на скорбяла в плода, здравина на закрепване на плода за клонката и др.

За любителите най-лесният ориентир е промяната на основния цвят на кожицата и откъсването на плодовете от клонките.

Избледняването на основния зелен цвят на кожицата, преди да се появи жълт оттенък, е добър показател за настъпване на беритбената зрелост при повечето ябълкови и крушови сортове. При ябълковите сортове с интензивно червено оцветяване обаче този показател е неточен, тъй като основният цвят почти не се забелязва при настъпване на беритбената зрелост.

При костилковите овощни видове плодовете се берат обикновено когато добият типичните за сорта оцветяване и вкусови качества. Кайсиевите и прасковените сортове не узряват едновременно, поради което плодовете се берат на няколко пъти.


МАЛИНИ 

Беритбата на малините се извършва когато плодовете са изцяло обагрени, но все още не са омекнали. Те се берат много внимателно, като се избягва нараняването им.