Прекият контакт на млякото с въздуха в обора - особено в топло състояние (току-що издоеното) води до поемане на миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в обора попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.
Ароматните вещества могат да попаднат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид. Например веществото бетаин от цвеклото се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото.

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени и чрез промяна на технологията на хранене.

Правилото е силно миришещите фуражи да се изхранват на малки порции след доене. Задължително след всяко хранене оборът задължително много добре се проветрява.