Академици и ръководители на индустрията се събират на есен, за да обсъдят ролята на птичето месо като част от стратегията на Европейския съюз „Ферма до вилица“ (F2F)

По-устойчиво ли е птичето месо в сравнение с други меса и какви алтернативни месни протеини може да стимулират политиките на ЕС ще обсъди бранша съвместно научната общност и европейската администрация на есен.

Срещата ще е под онлайн форма и ще се проведе на 13 октомври, съобщават от poultryworld.net.

На нея ще се разгледа още дали стандартите за хуманно отношение към животните са спазени в сектора и как науката и иновациите гарантират, че птичето месо остава безопасно, достъпно и хранително.

На неотдавнашно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство, еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви, че ЕС трябва да работи за подкрепа на алтернативни методи за отглеждане на животни и да се стреми да подкрепи фермерите, които доброволно са въвели високи стандарти за хуманно отношение към животните.  Още повече, че стратегията "От фермата до вилицата" смекчи позицията си към месото в сравнение с предишни проекти, но предлага непоколебима подкрепа към алтернативните протеини, както и насърчава хората да консумират по-малко месо.

От месец вече е стартирала и нова кампания, която да популяризира консумацията на птиче месо, произведено в ЕС. Под заглавието „Това е европейска птица! Висококачествени домашни птици с европейска гаранция“, то цели да укрепи доверието на професионалистите и потребителите в качеството на домашните птици в ЕС.

Кампанията бе обединена от 5 национални организации в сектора от Франция, Германия, Италия, Полша и Холандия и AVEC (европейската асоциация на производителите на пилешко месо). Тя се фокусира върху значението на стандартите на ЕС за осигуряване на високо ниво на хуманно отношение към животните, устойчивост и безопасност на храните.

Популярността на домашните птици продължава в световен мащаб

През 2019 г. глобалният пазар на домашни птици се увеличи с 6% до 231,5 милиарда щатски долара, като се наблюдава увеличение за трета поредна година. Глобалното потребление достигна своя връх през 2019 г. и се очаква продължаваща тенденция на повишаване на потреблението, сочи доклад на IndexBox.

Гражданите на ЕС консумират средно 25,3 кг птиче месо на човек на година. Бирте Стеенберг, генерален секретар на AVEC, заяви: „Нашите продукти са високо оценени от гражданите на ЕС и тяхната популярност продължава да расте. Нашата идея е да ги информираме за подобренията, които секторът постигна през последните години.“