Представяме ви един не толкова познат и нетрадиционен начин за производство на стафиди.
Набраното грозде се потапя за 4-5 секунди в 0,3% кипящ разтвор на сода бикарбонат, в който има 15 мл зехтин (мазнината е за лек блясък).
След изваждането бялото грозде се опушва със серен двуокис за златистожълт цвят и срещу загниване.
В България един от традиционните начини за сушене на гроздето е то да използва слънчевите дни и часове, които имаме в изобилие. То се разстила на площадка върху бяла хартия или на стелаж на двора. Прави се подходяща защита, за да бъде опазено от насекоми и птици.
След около седмица гроздето се обръща, а след още няколко дни процесът на сушенето приключва. Като цяло той ще ви отнеме общо около 12-15 дни.
Чепките се очукват и отупват леко с ръка, за да се отделят от зърната. Съвет: стафидите може да се продухат с вентилатор и тогава се слагат в дървена касетка или чувалче.
Коментари