Пригответе си няколко буркана за зимата и няма да съжалявате. Докато тиквичките все още са в изобилие, ви препоръчваме страхотната рецепта за приготвянето им за зимата.

Най-важна особеност на тази салата е зеленчуковата марината. Невероятно вкусно и ароматно ястие. Тиквичките са със сладко-кисел вкус и лека пикантна жилка.

По тази рецепта можете да консервирате патладжани, чушки и дори краставици, а можете да си приготвите и асорти от различни зеленчуци.

Продукти: 2 кг. тиквички (за предпочитане млади, без семена), 1 червена чушка, 2 червени люти чушки, 1 голяма ябълка (сладко-кисела), 1 средно голяма глава лук, 1 средно голям морков, 5-6 скилидки чесън, 70 г доматено пюре (или 5-6 средни домата), 1 чаена чаша захар, 1 ч. чаша растително масло, 50 г сол, 100 мл оцет 9%

Приготвяне: Нарежете тиквичките на кубчета с дължина 5-6 см и ги сипете в тенджерка. По принцип тиквичките могат да бъдат нарязани на кубчета, или на кръгчета - формата всъщност няма значение.

Обелете и нарежете ябълката, чушките, лука, моркова и чесъна. Можете да ги прекарате през месомелачка или да пасирате с блендер.
Прибавете зеленчуковата смес към тиквичките и добавете сол, оцет, захар, растително масло и доматено пюре. Разбъркайте, сложете на котлона и изчакайте да заври.

Ако използвате домати вместо доматено пюре, те трябва предварително да се пасират заедно с останалата част от зеленчуците.

Първоначално маринатата няма да покрие тиквичките, но в процеса на готвене те ще отделят много сок и зеленчуците ще се покрият с течността.

Варете около 1 час на средно силен огън, докато тиквичките омекнат.
Сложете готовите тиквички заедно с маринатата в стерилизирани буркани (0,5-0,7 литра) и затворете плътно. След това обърнете бурканите с капаците надолу и оставете да изстинат.