Неконкурентоспособност на земеделските производители от ЕС може да доведе до протекционизъм, а оттам и до сътресения в международната търговия, твърди Сони Пъдрю, земеделски министър на САЩ

„Изглежда сте забравили за фермата във вашата Стратегия „От фермата до вилицата“. Това коментира ЕС аграрният министър на САЩ Сони Пърдю по време на виртуална среща в сряда с представители на Европейската комисия по земеделие и евродепутати.

В същото време той изяви висока оценка на фокуса на ЕС върху устойчивостта, както и желание за по-тясно сътрудничесво след пост-ковидкризата.

Стратегията „От фермата до трапезата“ е силен инструмент за постигането на устойчивостта, съгласен е земеделският министър на САЩ.

Но според него тя крие риск да остави европейските земеделските стопани без необходимите инструменти, което ще ги направи неконкурентоспособни, а това от своя страна може да доведе до завой към протекционизма. Следователно и до това да „нанесе реална вреда на глобалната търговска среда“.

„Когато иновативните инструменти се отнемат от земеделския производител, единственият ход е протекционизмът, който не е здравословен за Европа, САЩ или другаде по света. Защитените протекционистки стратегии само ни дърпат назад, вместо да ни бутат напред “, каза той и добави, че фермерите се нуждаят от тези инструменти, за да се конкурират успешно в глобалната стратегия.

Според Пардю няма начин да се постигне продоволствена сигурност за нарастващо население с нарастващи нужди, ако се налагат политики, които „ограничават растежа и задушават иновациите“, подчертавайки, че успехите на американското селско стопанство се дължат на иновативните техники.

Комисарят на ЕС по земеделието Януш Войчоховски отвърна, че акцентът върху укрепването на по-късите вериги за доставка на храни не предполага нови търговски бариери. Напротив - „ние не сме против международната търговия, имаме нужда от нея и сме заинтересовани да я увеличим“, каза той и подчерта, че "международна търговия" и "къси вериги на местни пазари" не са взаимоизключващи се.

Намаляването на необходимостта от внос не е протекционистко, подчерта полският официален представител, като взе примера за подобряване на производството на протеинови култури в ЕС, на което все още разчита в голяма степен на вноса от САЩ.

В отговор на критиките от Пардю, Войчеховкси подчерта, че агрохранителната система на ЕС е „издържала теста“, което го доказа времето в пандемията COVID-19.

Продоволствената сигурност вече не е проблем в ЕС, допълни и евродепутатът Херман Терч (група ECR). Той подчерта, че лидерите, отговарящи за разработването и прилагането на хранителната политика в световен мащаб, имат "огромна отговорност за изхранване на нарастващо световно население". "Засега всичките ни усилия в селското стопанство трябва да се съсредоточат върху това как да осигурим реклама на хранителни продукти, как да помогнем на земеделските стопани, които се справят с дълбока криза и риск от дълбока икономическа криза и изселване от селските райони", каза той и добави, че трябва да има по-добър баланс между продоволствената сигурност и зелените амбиции.

Източник: EUROACTIV