„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно, да заложи кочани и понеже температурите се повишиха, няма достатъчна влага долу в дълбочина. В момента пшеницата страда много. Слънчогледът издържа повече на засушаване, защото тегли влага от по-дълбоки почвени слоеве“. Това коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево по време на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

45 фирми участват в изданието, което ще продължи до 1 август на СК „Простор”. То се организира от Добрички панаир за 28-ма поредна година.

Специалистът призова да бъдат забравени годините, които са били добри за развитието на зърнено-житните култури и да се има предвид, че през месеците април и май Добруджа вече е засушлив район. Той даде три препоръки – при избиране на сортова структура, земеделските производители да разпределят риска; технологиите да бъдат нагодени не към отглеждане на пшеницата, а към отглеждане на сорта, защото всеки има своите особености; да се ползват публикуваните от БАБХ прагове на икономическа вредност, тъй като могат да снижат себестойността на продукцията.

„Превантивното третиране, особено в екстремно засушаване и липса за условие на вредители, е отежняване на себестойността“, подчерта още проф. Киряков, цитиран от dobrichonline.com.