Светът се развива, а с него се увеличава и глобалното население. Това поражда въпроси и неизвестни за начина, по който хората ще разполагат с естествени ресурси и храна. Очаквано, значителна роля ще играе целият процес по отглеждане, обработка и доставка на хранителни продукти. Затова големи очаквания се възлагат върху подобряването на този процес по отношение на неговите ефективност и ефикасност. Тук на помощ идват модерните технологии и употребата им в земеделието. Ето някои от тях.

Дронове

Който се е занимавал със земеделие знае, че основна част от поддържането на здрава продукция идва от наблюдаването на нейното развитие. Това е сравнително лесно когато говорим за обследване на малка площ, като например градина вкъщи, но нещата стават значително по-сложни за земеделците на индустриално ниво.

Напоследък дроновете станаха изключително популярни във всякакви сфери, а оттам по-добри и по-достъпни. Едно от основните предимства на тези летателни машинки е, че могат да бъдат оборудвани с камери с висока разделителна способност, което позволява дистанционно да се обходи теренът от различни височини и ъгли.

Тези устройства стават и все “по-умни”, като системата Scout System на American Robotics, която може интуитивно да планира целия процес-от обхождането на терена, до събирането и представянето на събраната информация.

AI

“Изкуствен интелект” и “машинно самообучение” са изрази, които свикнахме да чуваме постоянно. Все пак тяхното развитие е значителен успех за човечеството, който доведе до нови висини основни отрасли като медицината, образованието, транспорта, икономиката и разбира се-земеделието.

И тук, както и в останалите технологии в тази статия, приложенията са много и разнообразни. Но нека дадем няколко примера. Една сфера, в която намират употреба изкуственият интелект и машинното самообучение, е наблюдаването на здравето и растежа както на растенията, така и на животните. AI е способено да разграничи здравите от заболелите индивиди, дори и да даде насоки за последващи действия.

Друга важна полза от изкуствения интелект във фермерството е свързана с добиването и анализа на големи обеми дата. Машините могат да извършват значително повече операции от хората, съответно да предлагат по-навременни анализи, включително и да изграждат модели за бъдещето.

AR/VR

Системите за добавена и виртуална реалност революционираха изживяванията в редица сфери. Компании в индустрии като развлекателната-PokerStars VR, PlayStation VR, автомобилната-Tesla, образователната-ClassVR вече жънат успехи от въвеждането на подобни технологии.

Те намират място и в земеделската индустрия. Виртуалната и добавена реалност са особено подходящи за образователни цели (напр. апликацията FarmVR), тъй като позволяват на обучаващите нагледно да представят обучителния материал дори когато няма възможност това да се случи “на терен”.

Фермерите също намират полза от VR и AR, тъй като тези технологии позволяват дистанционно да се визуализира развитието на продукцията. Разбира се това изисква допълнителни технологии като високорезолюционни камери и гореспоменатите дронове.

Като цяло развитието на добавената и виртуална реалности е още в зародиш и тепърва ще видим какво място ще намерят тези системи в земеделието, но редица компании вече разработват интересни и потенциално полезни идеи в тази насока.

Автоматизация

Може би най-разпознаваемата модерна технология в земеделието е автоматизацията. Заместването на ръчния труд с машинен, а в последствие и с роботизиран, е нещо, което се случва от десетилетия. В случая ще се фокусираме върху последните тенденции в автоматизирания фермерски процес, където човешката ръка играе минимална роля за сметка на интуитивни машини.

За ролята на автоматизацията в земеделието могат да се напишат томове книги. От роботизираното събиране на животни, например за доене, ветеринарни проверки или хигиена, до автономните тежки машини за сеитба, обезплевяване и оран.

Разбира се, няма как в случая да не споменем иновациите на John Deere, макар да има още много компании, които предлагат автономни системи. Освен че тези технологии се развиват индивидуално вече е по-лесно различни иновации да се интегрират, което позволява на земеделците да управляват начинанието си от едно устройство.

Повече за ползите от автоматизацията можете да прочетете тук.

Блокчейн

Когато се появи на масовия пазар, блокчейн технологията го направи с много шум и обещания за революции в начина, по който се управлява информацията в глобален мащаб. За тези, които не са толкова навътре в тази сфера може би “блокчейн” говори единствено за криптовалути. Всъщност технологията има много повече предназначения. Според подкрепящите блокчейн, ползите от тази технология са в сигурността на информацията, породена най-вече от нейното децентрализирано складиране.

Що се отнася до земеделието, потенциалните употреби на блокчейн са свързани както с бизнес частта от тази индустрия, така и с нейното техническо изпълнение. Например блокчейн позволява да се проследи пътят на дадена стока от фермата до крайния потребител, като по този начин се получава по-качествен контрол върху целия процес-от производството през транспорта, до обработката и продажбата.

Разбира се, има още много други възможни употреби на блокчейн в сферата на земеделието като например при подписването на договори и финансови трансакции. Все още обаче тази технология е прохождаща в земеделския сектор.