Ако имате 300 дка зеленчуци и направите 3 окопавания, ще трябва да платите между 45 000 и 63 000 лева. За същите декари, окопавани с такава машина, ще имате само около 3000 лв.разходи

Както прецизното, така и дигиталното земеделие навлизат с по-бавни темпове в българското селско стопанство, отколкото в други страни от ЕС. Но в последните години се забелязва тенденция на промяна в това направление - машините с интелект, с активно електронно, терминално оборудване и управление навлизат в стопанските дворове на мнозина далновидни, предвидливи и предприемчиви фермери.
Защо все повече в Европа, а вече и у нас, се налагат прецизните и интелигентни култиватори? Много са причините, но основната от тях е

проблемът, свързан с работната ръка

Този труд е непривлекателен, селата обезлюдяват, а и ефективността на ръчния труд е несравнимо по-малка от тази на машините. Например, при ръчно окопаване цената на един декар е между 50 и 70 лева, т.е ако имате 300 дка зеленчуци и направите 3 окопавания ще трябва да платите между 45 000 и 63 000 лева, докато за същите декари, окопавани с интелигентен култиватор, ще имате разходи около 3 000 лева за култивиране и за поддръжка на култиватора.
Огромната разлика в разходите, твърде важна, а понякога и решителна в днешно време, е особено

значима в зеленчукопроизводството

както и в биопроизводството, където употребата на химически препарати за борба с плевелите е ограничена или забранена.
В Европа една от водещите компании за производство именно на такива машини е нидерландската фирма Stekette. Днес тя е част от голямото семейство на гиганта Lemken и е сред лидерите между брандовете, които предлагат на пазара интелигентни култиватори. Компанията Stekette е разработила 2 типа подобно оборудване, което вече активно се използва от европейските фермери:
- първият е IC WEEDER. При този тип култиватори работните органи извършват въртеливо движение около всяко растение и подрязват плевелите около него
- вторият е IC LIGHT. При него работните органи почистват междуредието. Единственото, което остава е ивица от 5-7 см в реда, която не се почиства от плевели.

Как се използва IC WEEDER Camera?

В предната част на култиватора е монтирана камера с висока резолюция, която прави 20-25 снимки в секунда и ги предава на компютър. Той трябва да "различи" реда с културните растения от плевелите. Машината го прави като подава коригиращ сигнал към хидравличен цилиндър, контролиращ положението на работните органи спрямо редовете. При правилно подбрани работни органи и точно направена сеитба зоната на работа е около 2.5 см от центъра на реда, или остават само 5 см в реда, които не се обработват. Броят на плевели в тази зона е незначителен т.е. те не отнемат от светлината, водата и хранителните вещества на културните растения.
Целият технокомплект на култиватора е с почти дизайнерско решение, защото правилната окомплектовка е предпоставка и за качествена работа. Изборът на секции за защита на растенията,

видът и броят на работните органи

зависи от вида на отглежданите култури и почвите, от наклоните на терена /полетата/, от схемата на разсаждане, броя на редовете и т.н. И за да се гарантира правилният избор, от Агроин, фирмата вносител, са обучили специалисти, които в тясна връзка с производителя от Нидерландия, помагат за правилното оборудване и ползване на култиватора. Нещо повече, те, в процеса на общата дейност, обучават механизаторите за работа с интелигентните машини. При интерес екипът на фирмата осигурява безплатна и компетентна консултация за закупуване на компютърни култиватори от този тип, налични в търговско-сервизните й центрове в Стара Загора и страната.

Снимки:
19-1 Култиватор с камера в биопроизводство на пшеница в Германия
19-2 Монитор, управляващ интелигентния култиватор
19-3 Камера с висока резолюция изпраща 25 снимки в секунда до компютъра