Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина.
Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове. Изплакнете ги добре и ги подсушете. С помощта на дървено шишче извадете внимателно костилката, като се стараете да запазите целостта на плодовете.

Счупете костилките, ядките трябва да останат цели. За да премахнете кафявата ципа, накиснете ядките в гореща вода за 2-3 минути.
Ако кайсиевите ядки са малко или нагарчат, можете да добавите такива от орехи, лешници или кашу. Поставете ги за няколко минути във фурната, за да просъхнат.

Внимателно напълнете кайсиите с ядки и ги наредете в широка тенджера, в която ще ги варите.

В друг съд сварете сиропа. Налейте вода, сипете захарта и лимонената киселина. Разбъркайте добре докато захарта се разтвори и поставете на котлона. Изчакайте сиропа да заври и докато е горещ, залейте кайсиите. Всички плодове трябва да са покрити със сироп. Оставете за 12 часа. През това време плодовете ще омекнат и ще поемат от сиропа, а ядките ще придадат своя вкус и аромат.
Запазването на формата на плода зависи от начина на приготвяне на сладкото. Това трябва да става поетапно, така че захарта да прониква постепенно в плодовете.

Повторете още два пъти. По време на готвенето сладкото не трябва да се бърка, тъй като плодовете могат да се разкъсат. Затова внимателно притискайте кайсиите с лъжица или разклащайте тенджерата.Отстранявайте появилата се пяна с решетеста лъжица.

Когато сиропът стане достатъчно гъст и вискозен, а плодовете полупрозрачни, можете да предположите, че сладкото е готово.
Прехвърлете в стерилни буркани, завийте капачките и оставете да изстине напълно. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Това сладко не трябва да се съхранява повече от година, тъй като ядките започват да отделят опасната за здравето и отровна циановодородна киселина.