Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне

Още от началото на рубриката се стараем да следим всички новости при технологиите за роботизирани машини за плевене, използвани в селското стопанство. През последните две десетилетия те изминаха наистина дълъг път, но все още им предстои огромно пътуване, за да заменят напълно ръчния труд или използването на химикали.
Днес роботите за плевене и засяване работят в полета по целия свят, но с редица ограничения по отношение на това

къде могат да бъдат най-ефективни

Въпреки че тези роботизирани машини се предлагат с различни размери и цени, те все още зависят до голяма степен от непредвидими фактори като слънце за презареждане на батериите или силна безжична връзка за стартиране на оперативни програми или дори управление на устройството.

По-важното е обаче, че тези роботи се нуждаят от почти перфектни условия на терена, при които да работят. В противен случай нивото им на ефективност рязко спада.

Някои машини могат да действат само в равни полета или такива с наклон по-малък от 10 градуса, докато други не могат да работят, ако полетата се намокрят. Размерът на парцела също може да бъде прекомерна бариера, тъй като повечето роботи имат максимална работоспособност на площта, преди да се изисква второ устройство, за да продължат в по-голяма ферма.

Това бяха някои от атрибутите на роботизираните машини за плевене, обсъдени по време на онлайн семинар, организиран от германското земеделско дружество DLG, с участието на редица експерти от роботизирания свят.

Един от тях беше Рене Яник Йоргенсен, главен изпълнителен директор на FarmDroid ApS със седалище в Дания. Компанията е основана през 2018 г. от Йенс Уорминг и брат му Кристиан Уорминг, заедно с Innovation Environment, Syddansk Innovation A/S и експертът по роботите Есбен Остергаард.
Фирмата е произвела един робот - FD20, за да подпомогне фермерите с плевене и засяване с възможност за работа в полета до 20 хектара. Сега

над 50 FarmDroid роботи
действат в цяла Европа

предимно във ферми в Германия, както с добри резултати, така и с някои предизвикателства.
„Нашата концепция датира от 2011 г., когато имахме соларно задвижвано устройство. По-късно то беше превърнато в основната единица, работеща в Дания през 2018 г. Версия втора на този робот работи в шест различни европейски държави и ние засяхме и оплевихме над 1000 хектара тази пролет с нашите машини”, каза Рене.
FarmDroid FD20 е автоматичен робот за засяване и плевене, който се захранва от четири слънчеви панела. Има резервна батерия, с която машината може да работи 24 часа без външно зареждане.
„Ние сеем, използвайки система, която осигурява милиметрова точност и прави много фин модел на сеитба, където можете да видите линиите във всички посоки“, добави Рене. „Плевенето, което се извършва при една и съща навигация с висока позиция както между редовете, така и в редовете, свежда до минимум необходимостта от допълнително ръчно плевене.“

Рене сподели още, че FD20 е проектиран да бъде оставен на поле с размери до 20 хектара през целия сезон и той ще се грижи изцяло за него през това време. Или може да бъде преместен до където е необходимо.
Първоначално проектиран за захарно цвекло,

FD20 вече работи в
четири различни култури

Този робот има шест реда за засяване, но могат да бъдат конфигурирани и повече. Той се движи със скорост от 450 до 950 м на час, използвайки RTK GPS система, която дава точност от осем милиметра и струва около 65 000 евро.
Разбира се, има редица пречки, които фермерите и създателите на роботи трябва да преодолеят, преди популярността на тези автономни машини да нарасне.

„Земеделските производители вече са доказали, че са готови да възприемат технологиите и са първите двигатели за преодоляване на предизвикателствата“, заяви Рене.
По отношение на интеграцията във фермите, въпреки че машините са роботизирани и автономни, те все още изискват внимание, тъй като селското стопанство износва части и всички машини се нуждаят от внимание. „Въпреки това, ако роботът не работи както трябва, фермерът ще получи известие от нашия център за отдалечена поддръжка и ще знае точно коя област има нужда от внимание“, каза още той.

Роботите могат да работят най-вече само на определени полета и зависи от търговеца да посети земеделеца, за да проучи дали машината ще отговаря на фермата му.
Големият въпрос на производителите на зърнени култури е дали роботизираното плевене някога ще стане толкова ефективно, колкото плевенето с помощта на химикали и какви препятствия ще трябва да преодолеят за това.

„Това е много трудно сравнение, тъй като в конвенционалните, третирани с химикали култури сте свикнали да виждате много чисто поле при всякакви обстоятелства“, разяснява Рене. „Въпреки това, био фермерите са свикнали да виждат някои плевели и това изисква подкрепа от ръчно плевене. Нашите цели с използването на механично плевене е да премахнем възможно най-много плевели, но може да бъде доста трудно да ги премахнем много близо до културата, без да ѝ навредим, особено в ранните фази на растеж. Предполагаме, че всъщност ще започнем да плевим, преди да поникне реколтата. По-късно през сезона приближаването до реколтата е без съмнение най-голямото предизвикателство за робота.“