Това доказва и историята на местна инициативна група „Берковица – Годеч“, разказана от Петя Генова

Радина Иванова

Неотдавна в оценката на агроминистерството за сегашния програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бе отчетена силната положителна роля на Воденото от общността местно развитие (ВОМР) и сдруженията в страната, наричани местни инициативни групи (МИГ). Успехът и ефектът им се доказва чрез дейността им. Пример за това е и МИГ „Берковица – Годеч“.

75 предложения са подадени през първия програмен период, от тях 47 са одобрени и финансирани. 1,2 млн. лв. са изплатените средства и под 4% неусвоените. Създадени са 125 временни или постоянни работни места в две общини през първия програмен период. Това е равносметката след два програмни периода за МИГ „Берковица – Годеч“, обобщава Петя Генова, бивш пиар на община Берковица, учител по история и член на управителния съвет на сдружението.

МИГ са доброволно сдружение от общини, юридически и физически лица като често кметът на седалището (както е в Берковица) е председател на управителния съвет. Чрез сдружението производители с малък и среден бизнес по места имат по-голям шанс за реализацията на техен проект по програмите, финансирани от ПРСР, с който да доразвият своя бизнес или подобрят начина на живот в малките населени места. Самата МИГ също дава проекти като сдружение.“Берковица-Годеч“ например ще кандидатстват с проект за местна марка.

Основно изискване за МИГ е населението на общината да наброява поне 10 000 души, като има възможност да се обединят 2-3 такива общини. Община Берковица предпочита този вариант, защото така се дават много повече възможности като ресурс за по-интересни съвместни идеи за реализация или обогатяване на цялата стратегия. Привличат община Годеч поради ред причини, макар че не е най-близката, а дори е в съседна област - Софийска, а те са в област Монтана. Основават сдружението през 2010 година. Успешно реализират Стратегия за местно развитие в периода 2012 – 2015 г., а през 2016 г. е одобрена Стратегията за водено от общностите местно развитие на „МИГ – Берковица и Годеч“. Към момента членовете на колективния орган – общото събрание, са 98 физически, юридически лица и нестопански организации.

Основаването
на сдружението започва по времето, когато Генова е била пиар на общината, така че от нея зависило да се генерира вярата, че МИГ наистина работи. В началото е трябвало да причупи недоверието у хората, трупано с години, особено за различни програми и фондове.
„Не беше най-лесното да се обясни и да се привлекат хората да дават свои идеи. Защото изготвянето на стратегията не включва само swot анализ или база данни, както е при други стратегии. Тук трябва да се съберат идеите на местните хора, какво те биха искали да се направи – от неправителствения сектор, от общините, от местния бизнес като различни инициативи за добруването и градивото на тази общност“, обясни Генова. „От началото лично аз повярвах в МИГ, защото като историк ги асоциирам с българското читалище през 19-и век - нещо, което тръгва от недрата на народа“, допълва тя. За Генова
големият плюс на местните инициативни групи е, че се активизират местен потенциал, идеи и ресурс и така хората остават да живеят по местата си. А една идеална комбинация, заради която тяхната стратегия е успешна, смята Генова е, че краят им е много богат и в същото време много беден, т.е. с много ниши, в които човек може да се намести.

След като стратегията е одобрена и финансирана идва вторият казус – какви ще са приоритетите на МИГ, как да бъдат подреждани точките за оценка на проектите, които членовете на сдружението трябва да направят.

„Ние, по общата вълна, определихме най-много точки за туризъм. Така къщите изникнаха като гъби след летен дъжд“, споделя Генова. Но това, че един район е с туристически потенциал не бива на всяка цена да се дават там най-много точки, осъзнава го след това и управителният съвет на МИГ. Повече точки например се дават ако си жена, ако си ром, ако си младеж до 29 години, ако надграждаш досегашен бизнес и т.н..
За следващия програмен период за останалите проекти, които ще бъдат класирани и реализирани, ще се изготви ново точкуване. Освен, че самите членове на МИГ се учат в движение, те се адаптират към нуждите на региона, за да му предложат най-доброто.

„Логиката е да се одобрят реално жизнени неща, които ще дадат поминък и не по-малко важно, ще обогатят услугите, които се предлагат в малките населени места. Защо да ходя на зъболекар в София или да си ремонтирам колата в Монтана, когато имам удобството да го направя в собствения си град“, размишлява берковската инициаторка.
Днес МИГ „Берковица-Годеч“ имат много голям интерес към земеделските и неземеделските мерки по ПРСР, включително горските. Само по мярка 6.4 „Инвестиции в неземеделски дейности“ са подали 25 проекта - за къщи за гости, за фитнес, за различни производства, за лазерен принтер.

Третият казус, който става яснен от разказа на Генова, е: докато има средства по определената мярка, МИГ ги раздава. А после? Когато проектите са много и от тях има с един и същ брой точки, а средствата не достигат, няма как да се класират всички. Например един проект с 90 точки, един с 85, два проекта с по 75, два по 70, и 6 по 60 точки. Пари остават, но не за шестте. В такъв случай се прави второ подаване и второ класиране. Тогава някои от тях може вече да са самостоятелно започнали част то бизнеса и да натрупат точки за надграждането му.
Успехите са видими
* Теодора Николова и Агнеса Захариева започват практиката си през 90-те години като зъботехници в лабораторията на местната болница. Точно по времето на промените биват изхвърлени от системата. 20 години работят в свой частен бизнес, правейки пластмасови протези. Случайно се запознават с ръководителя на МИГ и разбират за тези възможности. Наемат човек, който да им разпише проект по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“ и той става факт. 70% от инвестицията - 7056,88 лв., са одобрени за пещ за керамика за керамични протези. С нея могат да се правят корони с цирконий, а това е материал, който замества металните подложки. Той е бял и естествен. Казват, че ако имат нужда, не биха се поколебали отново да кандидатстват и това и препоръчват на всеки.
* Кръстанчо Кръстанов от Годеч от дете обича машините и животните, като голямата му любов са овцете. За чеиз за сватбата неговата баба Надка му подарява 10 овце, днес те са вече 270, заедно с 20 кози и 5000 дка земя с различни технически култури, с които изхранва животните. Цялото семейство е включено в бизнеса - жена му Вася и двамата им сина.

По първия програмен период по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ спечелват финансиране за трактор с различни приставки: дискова брана, плуг, сеялка за пролетници и мулчер. Безвъзмездната финансова помощ е 65 795,93 лева - 50% от стойността на инвестицията. В новия програмен период Кръстан има още един спечелен проект по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" към Стратегията за ВОМР на "МИГ - Берковица и Годеч". Размерът на проекта е за 150 хил. лева, от него те ще получат 60% от сумата. Иска да закупи нов прикачен инвентар - сеялка за пролетници, сеялка за есенници, валяк и вана за мляко. Не се е отказал да кандидатства директно по ПРСР и за построяване на модерна мандра. Инициативен и много трудолюбив, 365 дни е на смяна, но големият проблем и за него е липсата на работна ръка. Обиколил страната, чак до Добрич, за да намери овчари. Уви !
* Иван Стоянов от Берковица отглежда над 100 вида растения – цветя, храсти, иглолистни и широколистни дървета на 27 дка основно място и още 60 дка наети площи. Цялото семейство помага, защото когато няма достатъчно хора, няма кой. Не малко са и „помощниците“, които придобива чрез мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“: роторна фреза, заравняващ валяк , трактор, предпазител от камъни, челен товарач, вилици комплект с подвилична рама. Учениците от лесотехническата професионална гимназия в Берковица, където работи и Петя Генова, карат летни практики в стопанството на Иван Стоянов.

Не по-малко интересни и защитаващи местния поминък проекти са оборудване за сладкарски цех и сладкарница (21 155,09 лева безвъзмездна помощ), закупуване на дигитален принтер за директен UV печат върху сувенири (41 177,36 лева безвъзмездна помощ), за изграждане на четири къщи за гости в алпийски стил (субсидията е 128 234,84 лв.).

През първия програмен период през МИГ със средства по ПРСР е закупена редосеялка за окопни култури. Оборудвани са автосервиз, цех за мебелно производство; цех за изработка на бижута и сувенири от благородни метали и други. Подобрена е и визията на общините.