Черешата - кралицата на лятото

05 юли 2020
Кулинария
28269
1 2 3 4 5 6
 

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка, добавят се като пълнеж в патове и кифлички, правят се компоти.

Приготвянето на череши в собствен сок е най-лесният начин за консервиране, който няма да ви отнеме много време. Освен това ваше право е да решите как ще ги направите - с костилки или без, със захар или без захар. Основната съставка са плодовете и си струва да се обърне внимание на тях. Те трябва да са добре узрели, пресни и по възможност по-едри, за да могат да запазят формата си, ако изберете рецепта, при която ще махате костилките. Освен това едрите череши имат повече сок, което не е за пренебрегване при приготвянето на консерви. Дребните череши не изглеждат така апетитно, след като отстраните костилките.
Преди консервиране трябва да сортирате плодовете, да ги почистите от листа и клонки и внимателно да ги прегледате за "нашественици" в лицето на червейчета. Уверявам ви, че черешите много се харесват на тези нахалници.
Следва най-трудоемката и досадна работа - да почистите черешите от костилките. Заниманието изисква търпение и време, но можете да включите цялата фамилия - нали всеки иска през зимата да яде вкусно сладко. Всеки сам избира начина, по който ще отстрани костилките. Важното е в крайна сметка плодът максимално да запази формата си. Още по-лесно е, ако сте решили да консервирате черешите с костилките. Имайте предвид обаче, че тези компоти не са за дълготрайно съхранение. След 8-10 месеца веществото, съдържащо се в костилките, започва да се превръща в циановодородна киселина - изключително опасна отрова.
Само няколко думи за съхранението. Черешата в собствен сок се чувства отлично при стайна температура, но бурканите трябва да се съхраняват на тъмно. При огряване от светлина черешите могат да променят цвета си. Затова подредете бурканите си в килерчето и нека там чакат своя миг.

*

Натурална в собствен сок с костилки

Продукти: Череши - количество по желание.
Приготвяне: Прегледайте и почистете внимателно плодовете. Изплакнете обилно под течаща вода и оставете водата да се отцеди. Разпределете ги в подготвените буркани и ги залейте с вряла вода. Подредете отворените буркани в широка тенджера и налейте отстрани студена вода. Включете котлона и стерилизирайте: 0,5-литрови буркани за 15 минути, а литровите - за 20 минути. По време на стерилизацията плодовете се слягат, така че можете периодично да допълвате бурканите с плод. След стерилизация затворете плътно бурканите и ги обърнете с капаците надолу. Оставете да изстинат напълно.

*

Със захар

Рецепта 1
Продукти: череши - количеството по ваша преценка, захар.
Приготвяне: Подредете черешите, отстранете развалените плодове. От около една трета от избраните за консервиране череши извадете костилките и пасирайте пулпата с блендер. Прецедете сока. Към него добавете захар в съотношение: за 1 литър сок - 300 г захар. Поставете на котлона да заври и разбърквайте, така че захарта да се разтвори напълно. Останалите череши наредете в чисти, стерилизирани буркани и ги залейте с горещия черешов сок. Стерилизирайте: 0,5 л буркани - 20 минути, а литровите - 25 минути при температура 100 градуса. След това затворете бурканите, обърнете ги с капаците надолу, покрийте с нещо отгоре и оставете да изстинат напълно.

Рецепта 2
Продукти: череши - количество по желание, захар.
Приготвяне: Приготвените череши, подбрани за консервиране, насипете плътно в чисти стерилизирани буркани. На всеки 2-3 см плод, добавяйте по 1-2 супени лъжици захар, като периодично разклащате буркана, за да може захарта да се разпредели равномерно. Отгоре също покрийте с няколко лъжици захар във всеки буркан. Запълнените буркани затворете плътно с капаци, но без да ги стягате и подредете в съд с вода. Стерилизирайте при температура 100 градуса: 0,5 л буркани - 15 минути, литрови - 20 минути. Внимателно извадете бурканите, затворете плътно с капаците, обърнете ги и оставете да изстинат напълно.

*

Без костилки със захар

Рецепта 1
Продукти: 1 кг череши, 300 г захар.
Приготвяне: Сортирайте плодовете. Измийте ги старателно и внимателно, без да натискате прекалено, отстранете костилките. Поставете почистените череши в тенджера, добавете захар и загрейте докато заври. Отстранете от котлона и още докато е топла сместа разпределете в стерилизираните буркани. Затворете плътно с капаците.

Рецепта 2
Продукти: череши, захар - 1 чаена чаша за всеки килограм плодове.
Приготвяне: Почистете събраните плодове и извадете костилките. В предварително приготвена емайлирана купа прехвърлете черешите и захарта в съотношение 1 чаена чаша захар на 1 кг череши. Оставете за 12 часа. Така плодовете ще могат да се накиснат в захар и да отделят необходимото количество сок. След това поставете съда с черешите на котлона и изчакайте да заврат. Прехвърлете плода в буркани и залейте с отделилия се сок. Веднага затворете плътно с винтови капачки и обърнете бърканите. Когато напълно изстинат, подредете консервите на тъмно и прохладно място.

*

Без костилки и без захар

Състав: големи, узрели череши - количеството е по желание.
Приготвяне: Почистете черешите, залейте със студена вода и оставете за 1 час. След това премахнете костилките. Разпределете плодовете в буркани. Допълнете с отделилия се сок. Стерилизирайте по следния начин: Покрийте дъното на голяма широка тенджера с дебела кърпа. Подредете отгоре бурканите и сипете студена вода. Водата трябва да е 2-3 см под гърлото на бурканите. Поставете съда на котлона и стерилизирайте - 0,5 л буркан - 15 минути, литров - 20 минути от момента на завирането на водата. Внимателно извадете бурканите и плътно затворете с капаци. Обърнете ги и оставете да изстинат напълно.

*


Пияна череша за сладкиши и торти

Състав: 1 кг череши, 700 г захар, 300 мл вода, 200 мл водка или коняк.
Приготвяне: Измийте добре избраните узрели и едри плодове на черешата. Изчакайте водата да се оттече от тях. В тенджера смесете водата и захарта. На слаб огън, като разбърквате периодично, изчакайте сместа да заври. Във врящия захарен сироп изсипете черешите и гответе 10 минути, като периодично отстранявате получената пяна. Извадете плодовете от сиропа и ги поставете в чисти, стерилизирани буркани. Към горещия сироп добавете алкохола и разбъркайте добре. С получения алкохолен сироп залейте черешите. Веднага затворете плътно бурканите и ги обърнете. Оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Още от Кулинария
0

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

0

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

0

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

0

Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете

0

Три рецепти, които си заслужава да знаете Вкусен сос  Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп

Последни новини
0

В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък. Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“

0

Световните цени на храните продължават да се покачват вече втори пореден месец, като най-много поскъпват растителните масла и млечните продукти. Това се посочва в съобщението на Организацията за

0

Не поливайте наред! Дали традиционно отпускарският месец ще бъде такъв и през тази година? Или се „отпуснахме“ достатъчно още през пролетта? Хубавото на ситуацията бе

0

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг

0

Погрижете се и за другите - средни и късни Може да удължите живота на ранните домати, за да получите допълнителна продукция от тях, като ги подмладите

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

През пустинята пълзят две безопасни игли: - Адска жега е! - оплаква се едната. - Ами, като не си се разкопчала! ***** Жега. - Пешо, искаш ли една ледена биричка? - И питаш?! - Не питам, гавря се. ***** - Преди нашата сватба непрекъснато ми казваше, че съм твоето “слънчице”, а сега всяка вечер се запиляваш във бирарията. - Е, какво странно

"Реал" (Мадрид) и "Ювентус" се провалиха с гръм и трясък и отпаднаха още на 1/8-финалите на Шампионската лига. "Ювентус" победи с 2:1 френския "Лион", но точно голът на чужд терен бе решаващ. Той падна в 12-ата минута от дузпа, вкарана от капитана на гостите Мемфис Депай. Съдията Феликс Цвайер все пак се допита до видеоасистентите си

987 са милионерите с депозити над 1 млн. лв. към края на юни, показват данни на Българската народна банка. Техният брой се увеличава с 45 в сравнение с предходното тримесечие и с цели 71 спрямо 2019-а за същия период. Това означава, че на всеки 2 дни по време на коронакризата е имало по един нов милионер с влог