Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка, добавят се като пълнеж в патове и кифлички, правят се компоти.
Приготвянето на череши в собствен сок е най-лесният начин за консервиране, който няма да ви отнеме много време. Освен това ваше право е да решите как ще ги направите - с костилки или без, със захар или без захар. Основната съставка са плодовете и си струва да се обърне внимание на тях. Те трябва да са добре узрели, пресни и по възможност по-едри, за да могат да запазят формата си, ако изберете рецепта, при която ще махате костилките. Освен това едрите череши имат повече сок, което не е за пренебрегване при приготвянето на консерви. Дребните череши не изглеждат така апетитно, след като отстраните костилките.
Преди консервиране трябва да сортирате плодовете, да ги почистите от листа и клонки и внимателно да ги прегледате за "нашественици" в лицето на червейчета. Уверявам ви, че черешите много се харесват на тези нахалници.
Следва най-трудоемката и досадна работа - да почистите черешите от костилките. Заниманието изисква търпение и време, но можете да включите цялата фамилия - нали всеки иска през зимата да яде вкусно сладко. Всеки сам избира начина, по който ще отстрани костилките. Важното е в крайна сметка плодът максимално да запази формата си. Още по-лесно е, ако сте решили да консервирате черешите с костилките. Имайте предвид обаче, че тези компоти не са за дълготрайно съхранение. След 8-10 месеца веществото, съдържащо се в костилките, започва да се превръща в циановодородна киселина - изключително опасна отрова.
Само няколко думи за съхранението. Черешата в собствен сок се чувства отлично при стайна температура, но бурканите трябва да се съхраняват на тъмно. При огряване от светлина черешите могат да променят цвета си. Затова подредете бурканите си в килерчето и нека там чакат своя миг.
*
Натурална в собствен сок с костилки
Продукти: Череши - количество по желание.
Приготвяне: Прегледайте и почистете внимателно плодовете. Изплакнете обилно под течаща вода и оставете водата да се отцеди. Разпределете ги в подготвените буркани и ги залейте с вряла вода. Подредете отворените буркани в широка тенджера и налейте отстрани студена вода. Включете котлона и стерилизирайте: 0,5-литрови буркани за 15 минути, а литровите - за 20 минути. По време на стерилизацията плодовете се слягат, така че можете периодично да допълвате бурканите с плод. След стерилизация затворете плътно бурканите и ги обърнете с капаците надолу. Оставете да изстинат напълно.
*
Със захар
Рецепта 1
Продукти: череши - количеството по ваша преценка, захар.
Приготвяне: Подредете черешите, отстранете развалените плодове. От около една трета от избраните за консервиране череши извадете костилките и пасирайте пулпата с блендер. Прецедете сока. Към него добавете захар в съотношение: за 1 литър сок - 300 г захар. Поставете на котлона да заври и разбърквайте, така че захарта да се разтвори напълно. Останалите череши наредете в чисти, стерилизирани буркани и ги залейте с горещия черешов сок. Стерилизирайте: 0,5 л буркани - 20 минути, а литровите - 25 минути при температура 100 градуса. След това затворете бурканите, обърнете ги с капаците надолу, покрийте с нещо отгоре и оставете да изстинат напълно.
Рецепта 2
Продукти: череши - количество по желание, захар.
Приготвяне: Приготвените череши, подбрани за консервиране, насипете плътно в чисти стерилизирани буркани. На всеки 2-3 см плод, добавяйте по 1-2 супени лъжици захар, като периодично разклащате буркана, за да може захарта да се разпредели равномерно. Отгоре също покрийте с няколко лъжици захар във всеки буркан. Запълнените буркани затворете плътно с капаци, но без да ги стягате и подредете в съд с вода. Стерилизирайте при температура 100 градуса: 0,5 л буркани - 15 минути, литрови - 20 минути. Внимателно извадете бурканите, затворете плътно с капаците, обърнете ги и оставете да изстинат напълно.
*
Без костилки със захар
Рецепта 1
Продукти: 1 кг череши, 300 г захар.
Приготвяне: Сортирайте плодовете. Измийте ги старателно и внимателно, без да натискате прекалено, отстранете костилките. Поставете почистените череши в тенджера, добавете захар и загрейте докато заври. Отстранете от котлона и още докато е топла сместа разпределете в стерилизираните буркани. Затворете плътно с капаците.
Рецепта 2
Продукти: череши, захар - 1 чаена чаша за всеки килограм плодове.
Приготвяне: Почистете събраните плодове и извадете костилките. В предварително приготвена емайлирана купа прехвърлете черешите и захарта в съотношение 1 чаена чаша захар на 1 кг череши. Оставете за 12 часа. Така плодовете ще могат да се накиснат в захар и да отделят необходимото количество сок. След това поставете съда с черешите на котлона и изчакайте да заврат. Прехвърлете плода в буркани и залейте с отделилия се сок. Веднага затворете плътно с винтови капачки и обърнете бърканите. Когато напълно изстинат, подредете консервите на тъмно и прохладно място.
*
Без костилки и без захар
Състав: големи, узрели череши - количеството е по желание.
Приготвяне: Почистете черешите, залейте със студена вода и оставете за 1 час. След това премахнете костилките. Разпределете плодовете в буркани. Допълнете с отделилия се сок. Стерилизирайте по следния начин: Покрийте дъното на голяма широка тенджера с дебела кърпа. Подредете отгоре бурканите и сипете студена вода. Водата трябва да е 2-3 см под гърлото на бурканите. Поставете съда на котлона и стерилизирайте - 0,5 л буркан - 15 минути, литров - 20 минути от момента на завирането на водата. Внимателно извадете бурканите и плътно затворете с капаци. Обърнете ги и оставете да изстинат напълно.
*
Пияна череша за сладкиши и торти
Състав: 1 кг череши, 700 г захар, 300 мл вода, 200 мл водка или коняк.
Приготвяне: Измийте добре избраните узрели и едри плодове на черешата. Изчакайте водата да се оттече от тях. В тенджера смесете водата и захарта. На слаб огън, като разбърквате периодично, изчакайте сместа да заври. Във врящия захарен сироп изсипете черешите и гответе 10 минути, като периодично отстранявате получената пяна. Извадете плодовете от сиропа и ги поставете в чисти, стерилизирани буркани. Към горещия сироп добавете алкохола и разбъркайте добре. С получения алкохолен сироп залейте черешите. Веднага затворете плътно бурканите и ги обърнете. Оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Коментари