През юни световните цени на хранителните стоки се повишиха за първи път от началото на годината, когато те намаляваха с всеки изминал месец, показва индексът на цените на храните на ФАО. Изключение правят цените на зърнени култури и месо, породени от пазарната несигурност заради пандемията. 

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява международните цени на най-търгуваните хранителни стоки, достигна средно 93,2 пункта през юни, което е с 2,4% повече спрямо месец май, който е бил 91,2 пункта. 

Най-сериозен скок има при цените на растителните масла, които се увеличават с 11,3% през юни, след като четири последователни месеца те спадаха. Възстановяването отразява главно рязкото покачване на цените на палмовото масло, поради възстановяване на глобалното търсене на внос след облекчаването на блокирането, свързано с COVID-19 в редица страни, и опасенията от възможни препятствия в производството при продължителен недостиг на мигрантска работна ръка. Ценовите котировки на соево, слънчогледово и рапично масло също се повишиха.

Индексът на цените на захарта се повиши с 10.6% през юни спрямо месец по-рано. Скоростта на цените на суровия петрол оказа силна подкрепа, насърчавайки бразилските захарни мелници да използват повече доставки на захарна тръстика за производство на етанол вместо захар, като по този начин се отрази на достъпността и цените на износа на захар.

С 4%се повиши индексът на цените на млечните продукти, отбелязвайки първото увеличение след четири последователни месечни спадове. Подновеното търсене на внос за доставки на място, особено от Близкия Изток и Източна Азия, съчетано със сезонното намаляване на доставките в Европа и ограничената наличност на неразрешени доставки в Океания, са фактор за увеличението на цените.

Зърнени култури и месо

Индексът на цените на зърнените култури спадна с 0,6 процента от май и е с 1,9% под нивото от юни 2019 година. Намаляването на цените на пшеницата през месеца отчасти се дължи на новите реколти в Северното полукълбо и подобрените перспективи за производство в големи страни износители от Черноморския регион. 

Също с 0,6% спадна индексът на цените на месото  и средно с 6% спрямо юни 2019 г. Цените на говеждо месо и птици спаднаха, до голяма степен поради увеличената достъпност на износа в големите региони на производство, докато цените на свинското месо регистрираха малко увеличение, най-вече в Европа, при очакването за по-нататъшно облекчаване на пазарните ограничения на COVID-19.

След няколко месеца спад, цените на царевицата обаче се повишиха през юни, подкрепени от известно възстановяване на търсенето и неблагоприятни условия при отглеждане на царевичната реколта в САЩ.