Малайзия ще заведе дело пред Световната търговска организация заради плановете на Европейския съюз да прекрати използването на биогорива от палмово масло до 2030 г., пише Euroactiv.

Страната е вторият по големина производител на палмово масло в света след Индонезия и ще бъде силно засегната от плана на ЕС. 

Европейските ограничения са „дискриминационни“ и рискуват да нарушат поминъка на три милиона души, заяви малайзийският министър на плантационните индустрии и суровини Мохамед Хайрудин Аман Разали. Според него политиките, приети от ЕС съгласно Директива II за възобновяема енергия, създават неоснователни ограничения върху усилията на Малайзия за устойчивост.

Държавата им ще призове ЕС чрез механизма за уреждане на спорове на СТО, добави той но не каза кога ще предприеме действията си, които следват подобно дело, заведено от Индонезия миналия декември. Той добави, че Малайзия също ще участва като „трета страна“ в случая на Индонезия.

Палмовото масло е най-широко използваното в света растително масло и ключова съставка в широка гама от продукти от храна до козметика. Това е и най-голямата земеделска култура в Малайзия.

От другата страна, природозащитници твърдят, че това води до обезлесяване, както е видно и през последните десетилетия в тропическите гори от Югоизточна Азия, за да се направи път за палмови насаждения.

Миналата година Европейската комисия заключи, че отглеждането на палмово масло води до прекомерно обезлесяване и прие закон за постепенно прекратяване на използването му като транспортно гориво между 2023 и 2030 година. Консумацията на палмово масло в храната в ЕС непрекъснато намалява, но употребата му като биогориво се е увеличила.