Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят

Патладжан в аджика
3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън, 2 черен пипер на зърна, 6 супени лъжици 9%-ен оцет, 3 супени лъжици сол, 1 чаша захар, 1 чаша слънчогледово масло, лют пипер.
Всички зеленчуци, освен сините домати, смелете с месомелачка. Прехвърлете сместа в тенджера и поставете на котлона да заври. Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина 2 см и ги пуснете за 20 минути във врящата зеленчукова смес. Прехвърлете в стерилни буркани и затворете плътно. Получават се около 6 еднолитрови буркана.

Пикантно предястие
5 кг патладжан, 200 г чесън, 4 червени чушки, 2 люти чушки, 0,5 литра слънчогледово масло.

За маринатата: 5 литра вода, 1 чаша сол, 1 чаша захар, 3-4 дафинови листа, 2 супени лъжици 70%-ен оцет.
Смесете продуктите за маринатата, без оцета, и поставете на котлона да заври. Прибавете оцета и пуснете нарязаните на четвъртинки сини домати. Варете 10-ина минути, след което извадете патладжана и го поставете в широка чиния. Смелете чесъна и чушките в месомелачка и ги прибавете към синия домат. Загрейте слънчогледовото масло и полейте зеленчуците. С готовата разядка напълнете бурканите и стерилизирайте за 15 минути.

Салата с домати, чушки и моркови
2 кг патладжан, 1,5 кг домати, 1 кг чушки, 0,5 кг моркови, 2 връзки магданоз, 2 глави чесън, 100 г оцет, 500 г слънчогледово масло, 100 г захар, 50 г сол.
Смелете всички зеленчуци, добавете сол, захар, олио и оцет. Варете около 45 минути.
Добавете нарязаните на ситно магданоз и чесън. Оставете да се вари още 15 минути. Прехвърлете в буркани и затворете плътно. Сега можете да се насладите на отлично зеленчуково ястие през зимата!

Хайвер
Печете патладжана във фурната до пълното му омекване. Обелете го и го смачкайте с вилица или блендер. Смесете с настърган лук (малка глава лук на средно голям син домат). Подправете със сол и черен пипер. Постепенно добавете слънчогледовото олио, като постоянно разбивате сместа. Получава се хайвер със страхотен вкус и бледозелен цвят.
При желание можете да добавите кетчуп или доматено пюре в сместа. Хайверът е готов. Можете просто да го ядете с лъжица или да намажете върху хляб.

Руло
Нарежете патладжана по дължина на пластини с дебелина около 1 см. Запържете от двете страни. Тъй като синият домат поема много мазнина, ви съветваме да прибегнете до един от следните триковете на кулинарното изкуство:

1. Изваждайте патладжана върху домакинска хартия, за да поеме тя олиото.

2. Притиснете пържените патладжани с лъжица и наклонете чинията, така че излишното масло да изтече.

3. Леко сварете патладжана в подсолена вода, прецедете и след това изпържете.

4. Намажете пластините патладжан с яйчен белтък и пържете.
Върху охладените сини домати сложете пълнеж и ги завийте на руло. Можете да дадете пълна свобода на въображението си, тъй като патладжанът върви добре с всякакви зеленчуци, месо, билки и подправки.
Идеи за пълнежи:
- Извара или настърган кашкавал, сирене фета, смесено с майонеза, смачкан чесън и ситно нарязан копър. Пропорциите са на вкус.
- Моркови с майонеза и натрошени ядки.
- Сирене, нарязани орехи, пресни зелени подправки, чесън и кориандър.
- Майонеза, настъргана краставица (прясна или маринована).
- Нарязани орехи, семена от нар, майонеза, чесън и риган.
Рулото от патладжан е много елегантно, когато се от него се подават резен червен домат, ивица жълта чушка и зелен стрък копър. (Покрийте синия домат с чеснова майонеза, подредете зеленчуците и завийте).