Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението

Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем, за да можем да изберем най-правилните растения за градината или балкона си.
Основни аспекти на сянката са: какво я причинява и какво е изложението - източно, западно, северно или южно. От тези фактори зависи колко слънце получават площите, колко часове от деня са в сянка и следователно кои са най-подходящите цветя, билки, зеленчуци и дървета за конкретното място.
Най-лесният начин да се установи изложението на градината е чрез компас. Ако застанете с гръб към сградата и с лице към градината, а стрелката на компаса сочи право напред, вашето изложение е изцяло южно. Другият вариант е да проследите слънцето. То винаги изгрява от изток и спрямо него също може да се ориентирате.

Сянката е 3 вида

Плътна – тя е такава под вечнозелени дървета или около сради, както и от северната им страна. В такива зони са най-подходящи за отглеждане сенкоиздръжливи растения. Например папрати, хости, дафне, момина сълза и други.

Шарена - образува се под широколистни и листопадни дървета. Този тип е най-търсен през летните жеги. Характерно е, че през пролетта и през есента растенията в ниската, приземна част получават повече слънце, защото листата на дърветата ги няма. В такива зони спокойно моат да се засаждат пролетно цъфтящи луковици, горски растения, анемонии, примули и много други.

Частична – площи, огрявани само в определени часове от деня, се характеризират като частично засенчени. В зависимост от това кога са в сянка могат да се подберат и най-правилните растения. Най-добрият вариант е сутрин да има много слънце, а в следобедните часове - сянка. Тогава възможностите са много големи - петунии, калибрахое, мушката и т.н. В обратния случай се залага на много издръжливи на слънце цветя. Например калдъръмче, газания, делосперма и др.

Изискванията на цветята

Според физиологията няма сенколюбиви растения, има сенкоиздръжливи. Няма такива, които да са спосбни да оцелеят без никаква светлина! Затова е важно да знаем:

Цветя, които изискват пълно слънчево греене, трябва да получават не по-малко от 6 часа пряко оряване.

Ако на паспорта е посочено частично слънце, тогава часовете са между 4 и 6.

Частично засенчване също се движи в този диапазон.

Сенкоиздръжливите растения се справят отлично с по-малко от 2-3 часа директна слънчева светлина.

Това са само ориентировъчни насоки! Не забравяйте, че растенията могат да се адаптират, а благоденствието им зависи от целия комплекс фактори на средата.

Избор за южно изложение
Градини и балкони с изцяло южно изложение по презумция получават много слънчева светлина. Препоръчително е да се осигури поне малко сянка (особено за балконите). Това може да стане чрез бързо растящи увивни растения като декоративната лоза.

Цветята подходящи за това изложение са изцяло слънцелюбиви. Поливането трябва да е повече от редовно най-вече през лятото.

Северно с много сянка
Такива градини се определят като по-тъмни и мрачни. Подходящи са сенкоиздръжливи растения или такива, които се развиват и цъфтят рано напролет.

За избора им е важно и каква е почвата. Дали има достатъчно влага. Сухата сянка е най-неприветливото място за цветя.

Западно и коварно

Тук сутрешните часове са в сянка, докато следобедните- не. Растенията трябва да са устойчиви на жега и на жарки слънчеви лъчи. Може да заложите на вербени, летни гербери, пентас, лантана, седуми и сукуленти, както и много други.

Източното е идеално
Перфектната комбинация за повечето цветя е сутрин да получават много светлина, а когато стане много горещо да са спасени от слънцето. Каквото и цвете да се отглежда в такива условия, то ще се чувства добре.
Клематисът и никотианата например ще ви изумят в такива условия.