Струпясване

Много важна болест по крушата. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до обезлистване на дърветата. Заразата се развива основно по листата и плодовете, рядко по цветовете.

По нападнатите листа се виждат хлоротични петна, с неправилна форма. По-късно те стават светлокафяви до маслененозелени. По плодовете се образуват подобни петна. С нарастването им се забелязват корковидни изменения на тъканите. Ако заразата започне рано, завръзите могат да опадат. Плодовете, които нарастват, остават деформиране и силно повредени.

Борбата със струпясването е почти целогодишна. През есента се извършва третиране с карбамид, а през вегетацията редовни пръскания, които се съобразяват с развитието на болестта през миналия сезон и климатичните условия през периода. Особено критични са продължителните превалявания.

У нас има много богата листа от разрешени продукти за борба със ступясването. Важно е да се избират фунгициди, които са с различен начин на действие, както и с продължителност на карантинния срок.

Огнен пригор

Бактериалната болест може да се развие по всички растителни части - цветове, леторасли, клони, стъбло.

Първите симптоми - некротични участъци, се забелязват по време на цъфтежа, като мога да обхванат целия цвят. Некрозата преминава по цветните дръжки, листата, леторасъла. Листата стават тъмнокафяви, почти черни.

Характерен симптом на болестта е върховете на летораслите да се завият като овчарска гега, като листата остават по клонките. Те се запазват така и след листопада, когато другите листа опадат.

Мерките срещу болестта са комбинирани. Химически третирания се извършват с подходящи фунгициди по време на цъфтежа, в периоди, когато има подходящи условия за развитие на потогена - температура и влага, а също и след градушка.

По време на съхранението

Болестите, които се проявяват по време на съхранението на крушите, както и малко по-рано, се срещат ежегодно. Често заразите имат сходни симптоми, въпреки че се причиняват от различни патогени.

Най-често по нападнатите плодове се наблюдават петна, които постепенно обхващат целия плод. Засегнатите тъкани са меки, изгнили, некротични. По-късно може да се образува и налеп. Например концентричните кръгове са симптом на късното кафяво гниене.

Мерките срещу тези болести започват още в градината. Препоръчва се дръвчетата да се третират около месец преди прибирането им с подходящи фунгициди.