Центрофугирането на меда освен че е трудоемко е свързано, както емоционално, така и финансово с труда на пчеларя и на пчелите. Това е един важен момент, предшестван от дейности, изискващи не само труд, но и знания при отглеждането на пчелните семейства.

Още при настъпването на медосбора работата с пчелните семейства се ограничава. Те трябва да бъдат оставени на спокойствие, понеже обезпокоените при преглед или друго вмешателство пчели обикновено нарушават ритъма си на работа и летателната си дейност.

В зависимост от притока на нектар пчеларят трябва само да следи през няколко дни как върви запълването на питите с мед, като преглежда внимателно 1-2 средни и толкова крайни пити, без дори да използва дим.

За какво да внимавате!

1) С изваждането на меда не бива да се прибързва, тъй като може да е недозрял, с високо съдържание на вода (над 16-18%) и в последствие да създаде проблеми (вкисване, влошено качество).

2) Когато пък се закъснее, може да се получи задръстване и да се ограничи яйцеснасянето на майката поради липса на свободни килийки. Това ще даде отражение на следващия медосбор и дори може да се стигне до роене.

И в двата случая въпросите се решават, когато пчеларят е осигурил за всеки кошер по два магазина. Когато първият магазин е почти пълен, но медът е още неузрял, между него и плодника се слага втори магазин. Така медът в горния магазин доузрява за няколко дни, а пчелите има къде да работят.