Почвопокривните растения решават много проблеми

Почвопокривните растения задържат влагата в почвата, контролират ерозията и заплевеляването, осигуряват храна за опрашителите, успешно ще заместят моравата, по-красиви са от нея, а и има огромен списък от видове (и едногодишни, и многогодишни), сред които да избираме.

За да работят за градината, а не само да я украсяват, трябва да се изберат правилно. Запомнете, че:

- пълно слънчево греене означава не по-малко от 6 часа директно осветяване;

- частично засенчване е в границите между 3 и 6 часа огряване от слънцето;

- растенията, които изискват сянка, могат да получават до 3 часа слънчеви бани и то не в обедните и следобедните часове на деня.

Почвопокривателите са издръжливи и непретенциозни, но това не означава, че изобщо не се нуждаят от грижи.

1. Ароматна мащерка за слънце

Между камъните по пътеката мащерката ще запълни фугите, а когато минавате, ще усещате божествения ѝ аромат. И това е само един от примерите за украса на градината с нея. През късната пролет тя цъфти и е рай за пчелите.

Разпространява се самостоятелно, но в никакъв случай агресивно. Има нужда от пълно слънчево греене, студоустойчива е. Няма претенции към почвата, расте си дори в бедни и сухи условия. А най-хубавото е, че ще имате свежи запаси за чайчета и вкусни манджички.

2. Червена мъртва коприва

Странно е да ви предлагаме плевел за украса, но ламиумът е идеален за целта. Освен това е доказано, че притежава лечебни свойства, а в някои страни приготвят супа и песто от него.

Расте ниско. Цъфти обилно и продължително, с което е от полза за насекомите. Предпочита сенчести места, но се справя отлично и на слънце.

На практика червената мъртва коприва ще се отглежда сама, а на градинаря няма да му се налага да плеви. Или поне не нея.

3. Аюгата е много толерантна

Аюгата се разпространява контролируемо в разнообразие от условия. Толерира сянка, както и слънце, суша и влага. Тя е перфектият борец срещу ерозия на наклонени терени. Чудесна алтернатива, ако не си падате по косенето на тревата.

През летните месеци даже цъфти в сини, пурпурни или бели багри. Листата пък могат да бъдат тъмнозелени, бронзови или шоколадови в зависимост от сорта.

4. Седуми, сукуленти и красули - малко вода

Трите семейства са събрали толкова много представители, че е трудно да изберем само един. Общото между тях е, че обичат слънце и малко вода. Почвата трябва да бъде лека и с отличен дренаж.

Седумите и сукулентите са способни да покрият сравнително малки площи, докато почвопокривните красули се разрастват доста повече. Към това ще добавим и нежните звездовидни цветчета в жълто, розово или бяло и фактът, че нямат нужда от почти никакви грижи.

5. Горянче с променливи листа

Epimedium е интересно и не много познато растение у нас. Отглежда се главно заради листата, но и по време на цъфтеж е красиво с розови, червени, жълти, пурпурни или бели цветчета.

Листната маса променя цвета си през сезоните, като така допринася за украсата в градината. Размножава се чрез делене на туфите през пролетта или есента. Предпочита полусенчести местообитания - например под дървета и храсти.

6. Цимбалария за бедни почви

Цимбаларията е цветенце с плътни листенца и много, много нежни цветчета. Тя се развива отлично в бедни и сухи почви и няма претенции към изложението.

С нея може да се скрие сравнително малка площ. Ако е засадена близо до стабилна зидана ограда, ще се качи без проблем и по нея, като при допир със някакъв субстрат ще се вкоренява в него.

7. Глехома за пъстрота

Тази пъстра красавица е многогодишна, нисичка и стелеща се. Способна е да създаде своеобразен килим, защото успешно се вкоренява самичка. Цъфтежът започва в края на пролетта, но не е впечатляващ колкото листната маса.

Глехомата е непретенциозна, но предпочита плодородни и рохкави почви. Расте добре както на слънце, така и на сянка. Може да се наложи да я ограничавате, а може да я използвате и като ампелно растение във висящи кошници.

Към списъка можем да добавим пролетноцъфтящите и почвопокривни аубриети, флокса, винка, алисуми, някои кампанули, бакопата, цеструм и още сребролистни растения, ярката делосперма, някои карамфили и детелини, aроматния плектрантус и други.