Пита Правда Иванова от Ботевград, тя иска да знае вредни ли са мустаците

Пълното или частичното окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи в периода около цъфтежа се нарича изресяване.

Какви са рисковете от него

Окапят ли всички цветни пъпки, ресата изсъхва. По-често се случва гроздовете да останат силно проредени и, естествено, в такива случаи и плододаването отслабва.

При кои сортове се среща най-често, попита ни още читателката.

Отговор:

Среща се най-често при Бяло без семе, Мискет червен, Мискет врачански, Мискет хамбургски и Ркацители - те изресяват много по-силно от другите сортове.

А знаете ли какво е

милерандаж?

Това е явлението, за което наши читатели често ни задават въпроси, но не знаят дефиницията.

За милерандаж говорим, когато от зърната много голяма част остават дребни безсеменни.

Често сме чували, че старите лозари го наричат още момици.

Милерандаж се наблюдава най-често при сортовете Болгар, Царица на лозята, Кардинал, Памид и др.

Напролет и в ранно лято при много дъждове буйният растеж на леторастите най-често става причина за постепенното изгубване на цветните бутони - в резултат на това растящата реса се превръща в мустак.

Тази форма на изресяване също не е желателна, когато е прекалена - тя се нарича източване.

Склонни към източване най-много са Болгар, Шасла доре, Бяло без семе, Италия и доста други десертни сортове.

Ако се питате за причините за изресяването, те може да бъдат няколко.

Една от тях е буйният растеж, при който се налага да направите навреме прищипване или кършене на лозата. По-добре е, когато това се направи първия път преди цъфтежа, ама и след това може да се наложи заради условията на климата.

При хладно, облачно и

дъждовно време

с което се надяваме скоро да се разделим, и оплождането на цветовете обикновено може да не е от най-редовните и безпроблемните.

Но скоро агрометеоролозите предвещават истинско лято с малко валежи и повече слънце.