Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци.

Съществуват няколко начина за запазване на продуктите за по-продължително време:

чрез варене в закрити съдове -стерилизация;

чрез варене в открити съдове (сладка, конфитюри, мармалади, желета сиропи и др.);

сушене на плодове и зеленчуци;

туршии;

чрез замразяване.

Консервиране чрез стерилизация

Стерилизацията представлява преваряване на продуктите в закрити съдове при температура най-малко 100 градуса.

Чрез стерилизация продуктите се съхраняват дълго време, без да се развалят, тъй като високата температура, на която се подлагат, убива микробите, причиняващи развалянето им.

Стерилизирането се извършва в специален съд (най-често казан или тенджера с равно дъно). На дъното на съда се слага надупчена дървена подложка, а между бурканите - летви, за да не се допират един до друг.

Бурканите, напълнени с продуктите за консервиране, се затварят херметически и се заливат с хладка вода. Тя трябва да покрива бурканите.

Продължителността на стерилизацията се отчита от момента, в който водата заври, която е различна за почти всички продукти. Водата не трябва в никакъв случай да кипи, тъй като плодовете и зеленчуците се покачват в буркана, преваряват се, при което залепват ръбовете на стъклата. В резултат на това бурканите се отварят.