Какво изискват, как да ги режете, до каква височина да ги отглеждате

Сред много ранните десертни сортове у нас има такива, които могат да се отглеждат с успех, да доставят истинско удоволствие на стопанина си и да дават прекрасно грозде. Да ги видим.

Перл дьо Ксаба е един от тях. Унгарски сорт, с изключителна ранозрелост. При нашите условия узрява в края на юли и началото на август.

Характеризира се със слаба студоустойчивост, но при измръзване лозите проявяват добра възстановителна способност.

Не е склонен към изресяване и милерандаж.

Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е тънка, оцветена жълто-кехлибарено.

При валежи зърната лесно се напукват и се нападат от сиво гниене. Зрялото грозде силно се напада от оси и птици.

Лозите са среднорастящи, с добра родовитост.

Подходяща е смесената резитба - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката. Според формировката добивът от лоза варира между 3 и 5,5 кг. Може да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Мечта

Узрява с няколко дни по-късно от Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, със средно тегло около 250 г. Зърното е средно едро, с приятен мискетов аромат. Не се напуква, практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандажа

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки (асмовидно) резитбата може да е само на чепове с по две очи. Студоустойчивостта им е слаба, но са с добра възстановителна способност. Средният добив от лоза е 4,5-6,0 кг. Може да се отглеждат и в по-хладни райони при надморска височина 600-700 м.

Черна перла

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 300 г. Зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, тъмносиня на цвят, жилава, поради което не се напада от оси.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки изискват къса резитба - чепове с по две очи. Средният добив е 5-6 кг от лоза. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Проявява средна устойчивост на ниски зимни температури и добра възстановителна способност след измръзване. Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Зрялото грозде е практически устойчиво на сиво гниене.

Армира

Узрява по същото време, когато и Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, рехав, с тегло около 400 г. Зърното е средно едро, продълговато и към върха заострено.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост. При високи формировки резитбата трябва да е къса - чепове с по две очи, за да не се претоварват. Когато формировката е такава, добивът от лоза е 4-5 кг.

Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Не е студоустойчив, но любителите може да го отглеждат до към 600-700 м надморска височина.

Супер ранен Болгар

Узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям до голям с тегло около 250-300 г. Зърното е едро, продълговато с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица.

Лозите са средно до силнорастящи с висока плодовитост. Изискват смесена резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8 до 12 очи.

При полувисока формировка средният добив на грозде от лоза е 4-6 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но студоустойчивостта му е слаба. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Плевен

Узрява през първата половина на август. Гроздът е средно голям до голям, рехав, с тегло около 250 г.а Зърното е много едро с жълто-зелена тънка кожица, месесто, сочно, с неутрален вкус.

Лозите са силно до буйнорастящи, с добра родовитост. Подходяща е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. При полувисока формировка средният добив от лоза е 4-5 кг. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в хладна пролет ресите може да се източват в мустаци. При валежи по време на зреенето зърната често се напукват и загниват.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ранен

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 260 г. Зърното е средно едро, овално, със силен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиньо оцветена.

Лозите са средно до силнорастящи, с много добра родовитост. Независимо от формировката, подходяща е смесената резитба Ц чепове с две очи и плодна пръчка с 8 -12 очи.

При високи формировки (Мозер) средният добив е 4-5 кг от лоза. Може да се отглежда в по-хладни райони до 600-700 м надморска височина.

Кардинал

Узрява в средата и през втората половина на август. Гроздът е средно голям до голям, около 280 г, полусбит до рехав. Зърното е едро до много едро, със средно дебела, крехка и пурпурно оцветена кожица.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки плододава добре и при къси резитби - чепове с по две очи, а средният добив е 4-6 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но е чувствителен на вирусни заболявания. Слабо студоустойчив е.

При съответни грижи срещу измръзване може да се отглежда в по-високи райони (до 700 м надморска височина), тъй като узрява рано.

Мискет тракийски

Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям (около 300 г), сбит до полусбит. Отделни гроздове достигат и до 1,5 кг. Зърното е едро, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, сочно и с приятен мискетов аромат.

Лозите са среднорастящи, с много голяма родовитост.

При всички формировки подходяща е късата резитба на чепове с две или с едно око.

Средният добив е около 6 кг от лоза при полувисоки формировки. Колтуците са също много родовити и при благоприятна есен дават допълнителна реколта. Сортът е практически устойчив на сиво гниене, слабо студоустойчив е, но има добра възстановителна способност след измръзване. Може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Мискет русенски

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям до голям (около 300 г), рехав, често крилат. Зърното е едро, месесто, сочно, с дебела, крехка, тъмновиолетова кожица. Гроздето е устойчиво на напукване и практически на сиво гниене. След беритбата запазва относително дълго време външния си вид.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При всички формировки подходяща е смесената резитба - чепове и плодни пръчки с 10-12 очи.

Средният добив на грозде от лоза е 5-6 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, има средна студоустойчивост и може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ранен хамбургски

Узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям (около 240 г), рехав. Зърното е средно едро, месесто, със силен мискетов аромат, кожицата еа тънка, крехка, винено-виолетова на цвят. Практически е устойчив на сиво гниене.

Лозите са средно до силнорастящи, с много добра родовитост.

Подходяща е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. Средният добив на грозде при полувисока формировка е около 4,5 кг от лоза.

Сортът е със слаба студоустойчивост, но с добра възстановителна способност. Любителите може да го отглеждат до 600 м надморска височина.

Свежест

Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям (около 370 г), полусбит. Зърното е едро, овално, месесто, с неутрален вкус и добре изразена свежест поради повишената му киселинност. Гроздето е издръжливо на сиво гниене.

Лозите са среднорастящи, със сравнително висока родовитост. Поддържащата резитба при всички формировки е къса - чепове с по две очи.

Средният добив е около 4,5 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж и проявява относително добра студоустойчивост. Любителите могат да го отглеждат до 500 м надморска височина.

Загоре

Узрява през първата половина на август. Гроздът е голям (около 300 г), рехав. Зърното е много едро, месесто, хрупкаво, с неутрален вкус и тънка, крехка жълто-зелена кожица.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. При всички формировки подходящата резитба е смесената - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8-12 очи.

Средният добив на грозде е около 5 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, проявява относително добра устойчивост на напукване и сиво гниене. Слабо студоустойчив е, но любителите, при съответни грижи, могат да го отглеждат докъм 600 м надморска височина.

Мискет плевенски

Узрява около средата на август. Гроздът е средно голям (около 240 г), полусбит. Зърното е средно едро, месесто, сочно, с лек мискетов аромат и тъмносиня дебела, но крехка кожица.

Лозите са средно растящи, средно родовити.

Подходящата резитба е смесени плодни звена -а чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив на грозде е около 4,5 кг от лоза. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

След беритба гроздето запазва продължително време свежия си вид. Подходящ е за отглеждане до 500 м надморска височина.