Появяват се вредните ларви и вършат много бели

През втората половина на настъпилия вече месец юни се излюпват ларвите на лозовата щитовка.

Стопаните трябва да знаят, че тя е неприятел главно по лозата, но в двора си биха могли да видят повреди от нея и по някои от овощните си дръвчета, като круша и ябълка.

Най-вредни са възрастните индивиди, както и техните ларви, които смучат сок от вегетативните части и плодовете на лозата.

Още по-лошо става обаче, защото успоредно с това те са и преносител на немалко опасни вирусни болести, които не се лекуват.

По-висока численост на лозовата щитовка обикновено се наблюдава при лозници в дворовете и насаждения, които са разположени

в южните и югоизточните

райони на страната

Там винаги се регистрират повече нападения и повреди.

Неприятелят има едно поколение годишно.

Зимувал е като ларва от втора възраст в кората на главините, в пукнатини, които са в близост до стъблата на растенията.

Възрастните нанасят повреди по лозите от средата на май до средата на юни, а ларвите осъществяват своята вредна дейност от втората половина на юни

чак до края на лятото

Икономическият праг на вредност на лозовата щитовка е 1 ларва на една лоза. Установите ли, че я има, трябва да се взимат мерки.

Ако имате лозе или масив, в които в продължение на няколко години плътността на неприятеля е била значително над този икономическия праг на вредност, тогава да знаете, че това е една от причините добивите и качеството на гроздето от тази лоза или това насаждение да са понижени.

Сега, през юни

женските снасят яйцата си

Характерен признак през периода на яйцеснасянето, по който те се разпознават, е яйчната торбичка - разположена в задната част на тялото извън щитчето.

Излюпените ларви пък са силно подвижни. След повредите, които нанасят, наесен, преди листопада, те достигат втората си възраст и се придвижват към местата за зимуване.

Лятото е време за действие.