Съветите на специалистите по хранене на свинете:

Първо,

заместете зелените фуражи

на свинете със сочноплоди

и кореноплоди

И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства. Едно от предимствата на силажите е, че с тях

може да се замени част от

концентрираните фуражи с обемисти

Освен това с доброкачествения специален силаж животните получават

* достатъчно витамини;

* минерални вещества и

* органични киселини.

Теот своя страна подобряват смилането и оползотворяването и на останалите фуражи от дажбата.

В студените месеци от годината силажът е главният източник на витамини за свинете. Например каротинът от зелени фуражи не само се запазва, но се увеличава малко при силажирането.

Правилото при изхранване на свинете е

да се дава само

доброкачествен силаж

А най-добритe зелени фуражи за свинете са и най-добрите суровини за приготвяне на силаж за тях. Следователно могат да се използват:

* люцерна;

* детелина;

* соя;

* тикви;

* цвекло;

* моркови;

* картофи и др.

По-малко подходящи са царевицата, слънчогледът, суданката, захарната метла и др.

Приготвят се и специални силажи, които в единица тегло съдържат много повече хранителни единици отколкото сочните фуражи. Освен това те са не само диетични илесно смилаеми, но и доста концентрирани. Такива специални силажи се приготвят от зелена люцерна в стадия напъпване и 10-15% брашно от зърнени фуражи; тикви или цвекло с брашно от витаминно люцерново сено в съотношение 3:1; царевични мамули в млечно-восъчна зрялост. Този силаж е едностранчив въглехидратен фураж, който не се изяжда напълно от младите свине заради обвивните листа на мамулите.

Добър силаж се получава и от царевични мамули (64%) и моркови с листата (36%). Хранителността му е 0,6 кръмни единици и 18 г смилаем протеин на един килограм. Подобен по хранителност е силажът от 70% царевични мамули в млечно-восъчна зрялост и 30% тикви.