Германските фермери са изправени пред намаление на исканите през тази година директни плащания в ЕС с между 11 и 13 евро на хектар. Причината е, че все още няма решение за новия 7-годишен бюджет на ЕС, алармират браншовите организации.

Европейската комисия планира да намали директните плащания за европейските земеделски производители с 4,23% през 2021 г. Органът направи съответно предложение на 6 май. Понижението ще бъде значително по-голямо от предишните години - там беше около 1,4%. За германските фермери това би означавало загуба от около 12 евро на хектар от основната премия.

Как Европейската комисия оправдава степента на намалението? Отговорът е, като се придържа към бюджетната дисциплина и финансира кризисния резерв на ЕС.

По-конкретно става въпрос за директните плащания, по които земеделските производители са кандидатствали за тази година и които ще бъдат изплатени в края на годината. Но тези средства идват от бюджета на ЕС за 2021 г.

Въпреки това, тъй като все още няма решение на държавните и правителствените ръководители относно 7-годишния бюджет на ЕС за периода 2021 до 2027 г., бюджетът на ЕС за следващата година също трябва да се разглежда с повишено внимание.

Могат ли да се избегнат спестяванията?

Комисията очаква допълнително да коригира процента на намаление, ако има политическо съгласие за новия 7-годишен бюджет на ЕС до 1 декември 2020 г. Не е ясно дали държавните и правителствените ръководители ще се споразумеят дотогава. Без такова споразумение намаляването на директните плащания за земеделските производители в Германия и останалата част от ЕС трябва да стане реалност.