Учени от университета в Мюнхен откриха нови полезни свойства на сланината. По-специално говорим за основния компонент на витамин F - арахидонова киселина. Тя е широко включена в липидния метаболизъм, намира се в ензимите на сърдечния мускул.

В допълнение към арахидоновата киселина мазнините съдържат и други киселини, които допринасят за образуването на добър холестерол и помагат за разграждането на лошия холестерол, като по този начин спасяват потребителите на сланина от атеросклероза. Мононенаситена олеинова киселина, която също се намира в парче сланина, предотвратява окисляването на чернодробните и бъбречните клетки.

Учени в Торонто също са съгласни с немските си колеги. Те доказаха, че сланината, благодарение на антиоксидантното си съдържание, помага да се изчистят токсините и други отровни съединения от човешкото тяло. Потребителите, които предпочитат парче сланина вместо колбаси или шунка, има по-малка вероятност да развият рак.