Срещу оидиум по лозата, но и не само

19 май 2020
В лозята
74259
1 2 3 4
 

Вържете и проредете леторастите

Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът, или брашнестата мана.

Все още по-възрастни лозари из страната, които често ни пишат писма, си я наричат брашнянка или пепелница. По-млади любители обаче и хора, които гледат асми по вилите и дворовете си, не са наясно с всички признаци на заболяването, затова ще внесем повече подробности.

Както и да я назоваваме, трябва да знаем, че още от месец май опасността от болестта е налице и трябва да започнат да се взимат профилактични и други мерки. В последните години тя зачестява, а имало ли я е миналата година, винаги повтаря.

Очаква се и тази година брашнестата мана да е налице в различните райони на страната - особено край водни басейни и по Черноморието.

Какво да знае любителят

Болестта се появява по всички части на растението, но не винаги едновременно. По зелените части образува неправилно закръглени и неясни ограничени белезникави до сивобелезникави плесенови налепи, които могат да варират по големина.

Често те са многобройни и при разрастването си се сливат, така че могат да покрият почти целите нападнати органи.

Характерен е

белезникав прашест налеп

За да се убедите дали става дума за това заболяване, може да изтриете налепа. Ако отдолу забележите, че тъканите са кафяви, значи стана дума за оидиум.

Нападнатите листа пък имат малко по-различен изглед - те пригарят, но не падат. Видът им е като пострадали от пригор.

При нападнатите леторасти пък се забелязва друг вид деформация - те се изкривяват, не запазват правилната си форма, не се изхранват добре, а през зимата естествено много по-лесно измръзват и много хора се чудят защо е така.

Върху зърната пък пораженията са жестоки, първо се покриват с нещо като бял прах /но види ли се това е вече късно/. От тези тежки повреди следва тяхното напукване и сокотечение.

А то е последвано от бързо атакуване на пукнатините от причинители на други болести, като сивото гниене.

Затова, сега през май, една от задължителните мерки още в този начален период от вегетацията е прореждането на леторастите и доброто им привързване.

Още от В лозята
0

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

0

* Младите 2-3-годишни лози имат по-нежни тъкани и структура и съдържат по-голямо количество вода - т.е. те измръзват по-лесно от възрастните. * Лозите, които са били претоварени с грозде

0

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

0

По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак

0

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Последни новини
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

0

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

0

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

0

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Преживяхме и научихме много през трудната 2020-а. Едно нещо стана безпощадно ясно - освен ваксина за коронавируса спешно ни е необходима имунизация срещу страха, омразата, недоверието и конспирациите. И задължително всекидневна употреба на думата “благодарност”. “24 часа” ви подарява тази възможност - да благодарите на лекар, учител, приятел

"Няма нито едно проучване, според което новия британски щам на коронавируса да е по-смъртоносен". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков. "Това не е щам, а различни генетични линии. Те са четири - британската, южноафриканската и две бразилски. Разликата между тях и първия вариант на вируса са някои мутации

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори