Вържете и проредете леторастите

Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът, или брашнестата мана.

Все още по-възрастни лозари из страната, които често ни пишат писма, си я наричат брашнянка или пепелница. По-млади любители обаче и хора, които гледат асми по вилите и дворовете си, не са наясно с всички признаци на заболяването, затова ще внесем повече подробности.

Както и да я назоваваме, трябва да знаем, че още от месец май опасността от болестта е налице и трябва да започнат да се взимат профилактични и други мерки. В последните години тя зачестява, а имало ли я е миналата година, винаги повтаря.

Очаква се и тази година брашнестата мана да е налице в различните райони на страната - особено край водни басейни и по Черноморието.

Какво да знае любителят

Болестта се появява по всички части на растението, но не винаги едновременно. По зелените части образува неправилно закръглени и неясни ограничени белезникави до сивобелезникави плесенови налепи, които могат да варират по големина.

Често те са многобройни и при разрастването си се сливат, така че могат да покрият почти целите нападнати органи.

Характерен е

белезникав прашест налеп

За да се убедите дали става дума за това заболяване, може да изтриете налепа. Ако отдолу забележите, че тъканите са кафяви, значи стана дума за оидиум.

Нападнатите листа пък имат малко по-различен изглед - те пригарят, но не падат. Видът им е като пострадали от пригор.

При нападнатите леторасти пък се забелязва друг вид деформация - те се изкривяват, не запазват правилната си форма, не се изхранват добре, а през зимата естествено много по-лесно измръзват и много хора се чудят защо е така.

Върху зърната пък пораженията са жестоки, първо се покриват с нещо като бял прах /но види ли се това е вече късно/. От тези тежки повреди следва тяхното напукване и сокотечение.

А то е последвано от бързо атакуване на пукнатините от причинители на други болести, като сивото гниене.

Затова, сега през май, една от задължителните мерки още в този начален период от вегетацията е прореждането на леторастите и доброто им привързване.