Ландшафтният дизайн в средиземноморски стил обединява много страни, които въпреки географската си близост се различават по култура и история. Това е романтичната градинска архитектура на Франция, гръцките тераси, италианската класика и екзотиката на Испания.

Но всички тези страни са свързани с горещо слънчево лято, синьо море и ароматни растения.

Така че градината в средиземноморски стил е подходяща за любителите на юга, които предпочитат спокойната почивка, заобиколени от ароматни билки и цъфтящи храсти.

Средиземноморската градина е отлично решение за малки парцели, тъй като не изисква много буйна зеленина и тревни площи.

Избор на терен

За да създадете средиземноморски пейзаж, трябва да се вземете предвид няколко основни фактора. Най-важни са доброто осветление и защитата от силни ветрове.

Идеална е малката градина, заобиколена от каменна стена или жив плет.

Неравният терен също има своите предимства, тъй като ви позволява да създавате тераси, характерни за този стил.

Цветовата комбинация

В средиземноморските региони цветовата схема играе голяма роля, затова при създаването на дизайна на първо място трябва хармонично да се съчетаят цвета и пространството.

Обстановката трябва да бъде доминирана от естествени топли тонове - розово, жълто, кафяво, които смело контрастират с ярко синьо, лилаво и червено.

Можете да заложите и на по-деликатна версия, напомняща френския прованс, като изберете палитра от бели, сини и пастелни цветове без ярки акценти.

Богата растителност

Растителността на средиземноморския климат е богата на цветове, форми и миризми. Но, избирайки растения за този стил, е необходимо да се вземат предвид определени ограничения, свързани с климата, тъй като много южни култури не понасят студове, а някои просто не оцеляват през зимата.

Независимо от това, много от растенията, които растат в нашия климат, са идеални за този стил, а някои разновидности на топлолюбивите видове се адаптират добре и в хладни условия.

За добър растеж на културите, които са основно устойчиви на суша, е много важно почвата да има добра водопропускливост.

Южната природа на градината се подчертава от такива вечнозелени храсти като чемшир, рододендрон, грозде и представители на иглолистните.

За да постигнете пейзажа на южния оазис, използвайте и дървета с колоновидна форма, например хвойна - синя стрела, кипариси, пирамидални дъбови сортове и тис. В по-топлите райони можете да опитате да засадите бор или бор джудже.

Важен елемент от този дизайн на градината са цъфтящите храсти и пълзящите растения. Розите, хибискусът, рододендронът, юката, орловите нокти, глицинията и бръшлянът са фаворитите.

Храстите от цветни хортензии в големи саксии от теракота, които могат да бъдат поставени в частична сянка, създават ярък акцент.

Невъзможно е да си представим южната градина без пикантни билки, които придават на средиземноморския дизайн уникална атмосфера, аромат и вкус.

Лавандулата, градинският чай, розмаринът, мащерката, босилекът, ментата и риганът са незаменими в южния пейзаж.

Не забравяйте и за такива растения като слънчоглед, бял равнец, сантолина, настурция, пеларгония, молодило и зърнени култури. Ампелните цветя във висящи кошници добавят допълнителни ярки акценти.

Поръсете слой от фин чакъл около насажденията. Каменистият мулч перфектно разкрива красотата и индивидуалността на културите.

Между камъните по пешеходните пътеки и в зидарията на оградите засаждайте стелещи се растения като масу, еринус или мащерка.

Материали и малки

архитектурни форми

Ландшафтният стил на южните райони включва използването на такива естествени материали като пясъчник, варовик, лек чакъл, камъни, бетонни покрития, теракота и фрагменти от мозайка. Тук няма да намерите полирани и лъскави елементи. Този стил се характеризира с изкуствено състарени, тъпи повърхности и груба зидария.

Дизайнът в средиземноморски стил осигурява място за почивка. Обикновено това е малка маса от ковано желязо с елегантни столове, беседки обвити с бръшлян, рози или покрити с бяло платно, вътрешни дворове с различни навеси. Пейката обикновено е малка, за предпочитане от камък и с ярки цветни възглавници.

Важно допълнение е разнообразието от вази, кани, малки саксии или сандъчета за треви и цветя, за предпочитане от глина, теракота, керамика или дърво.

Глинените саксии с живи флорални аранжировки се поставят свободно на стълбите, терасите или в задната част на градината, за да създадат впечатление за лек хаос.

Малките фонтани също са типични елементи за архитектурата на този тип градини.

Грижите

За да поддържате декоративността на двора, е достатъчно да се грижите за растенията, като се съобразявате с техните изисквания. Основната трудност е поддържането на комфортна среда за южните култури. В този случай е за предпочитане да ги отглеждате в контейнер и да ги внесете на закрито през есента.

Храстите, които са чувствителни към замръзване, особено цъфтящите, покривате с агрофибър за зимата и мулчирате с дебел слой почва, който предпазва корените от повреда.

Многогодишните треви, особено по-високите, също изискват подслон за зимата. Стъблата им се скъсяват и след това се покриват с листа или иглолистни клони.