Кростата е италиански специалитет, който наподобява пая или тартата и се приготвя с различни пълнежи.

За днешната рецепта можете да използвате най-различни макаронени изделия, стига да не са много тънки (ще се разварят). Най-подходящи са пене или, както е в случая, талиатели. Това е чудесен начин да използвате останалата ви сварена паста.

В аристократичната кухня на Сицилия доматът се е смятал за “плебейски” зеленчук, а доматеният сос не се е използвал. Под влияние на френската култура сицилианците предпочитат белите сосове - преди всичко бешамел.

Продукти (6-8 порции): 200 г зелен грах (пресен или замразен), 1 пакет (500 г) макарони, 200 г моцарела, 200 г пармезан или друго твърдо сирене, 1 глава лук, 1 лист бутер тесто, зехтин, морска сол

За сос бешамел: 1 л прясно мляко, 75 г масло, 75 г брашно, индийско орехче, морска сол, млян черен пипер

Приготвяне: Заемете се с приготвянето на соса. От самото начало до края трябва непрекъснато да разбърквате с готварска тел. Разтопете маслото на средно силен котлон и добавете брашното. Загрейте добре, 4-5 минути. Ако брашното твърде бързо се запече, в соса ще остане привкус на прегоряло.

Изсипете по-голямата част от горещото, леко подсолено прясно мляко. Разбъркайте енергично до получаването на хомогенна консистенция. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете на котлона да заври и варете още 3-4 минути до сгъстяването на соса. Той трябва да е с консистенция на течна сметана. Ако е необходимо, се разрежда малко с мляко и се вари още малко.

Количествата масло и брашно могат да варират - от 50 до 80 г и от двете.

Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете моцарелата на кубчета, а твърдото сирене и пармезана - настържете. Нарежете главата лук на ситно и запържете в зехтина до омекване. Пресният грах се бланшира във вряща подсолена вода (замразеният не се размразява). Прехвърлете в гевгир да се отцеди и сипете в дълбок тиган със зехтин. Добавете лука и гответе, като разбърквате, в продължение на 5 минути.

Сварете макароните в подсолена вода за 6-7 минути, докато омекнат. Отцедете, изплакнете бързо със студена вода и оставете да се отцедят добре. Разбъркайте половината бешамел с пастата. Останалият сос трябва да се държи на много слаб огън.

Поставете половината паста и грах в огнеупорна форма. Отгоре поръсете моцарела и настърган кашкавал. Изсипете малко бешамел и направете втори слой паста с грах и сирене. Залейте с останалия сос и покрийте с листа бутер тесто, намазано с масло. Печете за 30-40 минути и сервирайте веднага.

Ако искате, можете да използвате и отделни малки форми. Тогава времето за печене трябва да бъде намалено с 10-15 минути.