Американското списание Journal of Agriculture and Food Chemistry публикува резултатите от работата на екип учени от изследователския център CIAIMBITAL на университета в Алмерия. Те доказаха влиянието на засенчващата мрежа върху хранителните свойства на органичните домати, използвайки методи, базирани на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в комбинация с многомерни статистически методи.
Полевото изследване, проведено в съоръженията на Biosol Portocarrero, е ново, не само защото сравнява производителността на биологичното отглеждане на домати под засенчваща мрежа в сравнение с обичайната им практика. Новостта се състои и във факта, че инструмент като ЯМР позволява да се определи състава на хранителни полезни съединения в плодове, събрани в рамките на определена агрономическа практика.
Проучването анализира 144 екстракта от домати (екологично чистите сортове Delica) при две различни условия на засенчване. Доматите от всеки сектор са се събирали всяка седмица през пролетно-летния цикъл от май до юли 2017 г., общо 12 реколти.
Резултатите показват, че използването на засенчване в органичните посеви с домати е съпроводено от повишаване на тяхната антиоксидантна активност. Това се случва главно поради повишаване нивото на флавоноиди (фенилпропаноиди).
Коментари