За целта трябва на след първото роене да отстраните всички маточници, с изключение на един, от който ще се излюпи майка за роилото се семейство.

По-нататък се следи за нейното оплождане и за нормалната работа на семейството, като се вземат необходимите мерки.

Естественото роене е един от най-леките начини за увеличаване броя на пчелните семейства. За малките любителски пчелини този метод е добър, но за големите, промишлените, не е подходящ.

Голям недостатък е, че най-често се роят слаби и нископродуктивни семейства, които не трябва да се размножават.

Друг недостатък е, че роенето протича стихийно (не се поддава на планиране), затова не може да се разчита на планово увеличаване на броя на пчелните семейства. Често роенето съвпада и с времето на главната паша и роилите се семейства не само че не могат да дадат стокова продукция мед, но и не събират необходимите за тях хранителни запаси.   И те трябва да се попълнят чрез подхранване или чрез даване на пити с мед, взети от други семейства.

Като основен метод на размножаване на пчелните семейства се налага изкуственото роене. Неговите основни предимства са, че пчеларят размножава в най-удобното за него време семейства, и то само високопродуктивните. Това води до увеличаване на средната им продуктивност и до снижаване себестойността на продукцията.