В градинския пейзаж камъните се използват по много различни начини. А комбинацията на крехките цветя с вечните скали е винаги поразителна.

Красиви алпийски хълмове, скални градини и поддържащи стени и тераси, дори истински големи хълмове - алпинеуми, можете да направите и сами в градината си.

Към въпроса за създаването на вашата мечтана скална градина трябва да се подхожда с вкус и чувство за пропорция - композиция трябва да изглежда естествена.

Например няма смисъл да трупате скали в полето /на плосък терен/, имитация на планински склон или долина.

Вашият алпийски хълм в двора или на вилата може да бъде градинка с камъни, плосък алпинеум или дори рокарий с широки тераси, но същността му ще си остане същата - хармонична композиция от камъни и растения.

Рокария

Рокарият е също алпийски хълм, само че плосък. Именно това е основното предимство. Така че не е нужно да харчите пари за създаване на релеф и основа. Ще е необходим само дренаж и основа от пясък и чакъл.

Размерът няма голямо значение - дори една миниатюрна композиция може да изглежда много добре. За да постигнете точно такъв ефект, ще ви разкрием една важна тайна: скалата наистина обича всякакви рамки, като например павета или чакъл. Но не изсипвайте чакъла директно върху земята, защото премахването на плевелите изпод него е много проблематично.

Например комбинацията от камъни и иглолистни дървета е печеливша опция за всяка градина. Основното е да спазвате разумни пропорции.

Съвет: не се страхувайте да фантазирате - използвайте неочаквани решения и необичайни декори, нехарактерни за алпийската тема - например, многоцветен чакъл и фрагменти от цветна керамика.

Скална градина

Скалната градина може да бъде създадена във всеки двор и на всеки терен. Всички основни роли тук имат камъните - големи, средни, много мънички или дори разтрошени.

Лаконичната каменна градина практически не се нуждае от растения.

Тук няма място за дървета и храсти, но тревистите многогодишни растения ще са съвсем подходящи - но не повече от 4-5 на брой. Основното изискване е всички те да са в перфектно съчетание с камъните и да не отвличат вниманието от тях.

Алпинеум

Алпийската градина, напротив, е по-вероятно да бъде посветена повече на растенията, отколкото на камъните, тук те имат второстепенна роля или дори съдбата само на екстра.

Отличен ход е да се направи моносад, посветен на едно растение. Такъв обект със сигурност ще бъде печеливш, лесен за изпълнение и доста интересен.

Идеални модели за подражание са: градина от калуна /ерика/, градина от шиловиден флок , почвопокривни хвойнови или сукуленти.

Алпийско стъпало

Алпийското стъпало е миниатюрна подпорна стеничка от естествен камък. Тук алпийските растения са засадени не вертикално, а хоризонтално на самата плоскост.

Когато изграждате обекта, не забравяйте да направите вдлъбнатина за дренаж, изсипете почва отгоре, поставете камъните и едва след това засадете растенията.

Например стеничката, населена от сукуленти, не изисква много грижи.

Каменна композиция

Това е елегантна импровизация и не винаги в алпийски стил. Тези произволни творения отговарят само на вашите вкусови и естетически нужди.

Огромните камъни са красиви сами по себе си и в компанията на зелена трева и ярко цъфтящи многогодишни растения.

Ето защо можете да създадете такъв обект в почти всеки ъгъл на градината, както на слънце, така и на сянка. Изборът на камъни и растения, както и пропорцията между тях, вие определяте по ваш вкус. Единственото изискване е хармонична комбинация.

Контейнерна мини градинка

Контейнерните алпинеуми са оригиналната "джобна" опция. Можете да украсите с тях градината на място, където пожелаете.

За създаването им най-често се използват керамични контейнери, но също и камъни с дупки, специални корита, трупи, пънове и дори ... кокосови черупки. Но не и пластмаса!

Използвайте малки камъчета и най-малките растения, които трябва да се поставят строго според законите на композицията, защото малкото творение трябва да бъде особено хармонично.

Миниатюрна скална градинка може да краси както селската къща, така и градския апартамент.

С няколко такива мини шедьоври, можете да украсите зоната за релакс или градинското стълбище.

Или да ги поставите на специално изградена поставка, за да се виждат за красота. А след края на сезона цялата тази свежест може да бъде отнесена в градския апартамент, като напомняне за отминалото лято.