От тогава ще подават заявления за хуманно отношение

От 15 април до 15 май 2020 г. е предвиден прием за животновъдите да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение животните от Програмата за селски райони.
Те ще се приемат в областните дирекции на фонда по местонахождение на животновъдния обект.
От фонда припомнят стопаните предварително да си запазят час за подаване на документите, като часовете се записват в съответните областни дирекции.
В рамките на приема има

важни и сложни изисквания за спазване

Земеделските стопани, които са поели през 2017 г. доброволни 5-годишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление.
Могат и да заявяват нова дейност или по мярката, без да поемат нов ангажимент.
Животновъдите,

които кандидатстват за първи път

през настоящия прием не поемат многогодишен ангажимент.
Напомняме, че стопаните предварително трябва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ .
Експертите им припомнят и това, че тази актулизация включва и капацитета на обекта, а за дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.
Стопаните на едри и дребни преживни животни трябва да докажат, че са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност, като предоставят копия на издадените удостоверения.
За телета и малачета е необходимо представяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория за всяко едно животно.
Кандидатите, които искат да заявят

нови животновъдни обекти

пък трябва да предоставят и становище, предварително издадено от БАБХ за наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект.