За стопани, които не се справят с технологиите

В днешната обстановка Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ продължава своята дейност, естествено и по алтернативен начин, за да съветва и прави проекти на земеделските стопани по подмярка 6.3 за стартова помощ на малки стопанства, чийто краен срок за прием е 15 май. Тъй като много от дребните производители срещат проблеми, експерт от службата смята, че срокът може би ще трябва да се удължи.

НССЗ продължава и своята международна дейност, заяви главният директор Петя Куманова пред в."Български фермер", от която се черпи и чужд опит и се научават и чужди примери.

Преди дни експерти от службата участваха в организирания уебинар за представителите на консултантски организации за подкрепа на съветниците и земеделските стопани в условията на пандемия с вируса COVID – 19.

Мнения там обмениха във виртуалната среща 35 представители на европейски държави.

Кризата с пандемията засяга всички държави в Европа, по-голямата част от консултантите са ограничили дейностите си, свързани с посещения на стопанства и пряк контакт със земеделските производители.

Но според Куманова са били дадени различни примери за взети мерки в условията на пандемия, като онлайн платформи, онлайн обучения, дигитални инструменти и други. Обърнато е внимание и на по-традиционните канали за комуникация на консултантите с фермерите, като консултации по имейл и телефон, което българските специалисти правят за много от хората, които не се справят с дигиталните технологии.

Като общ извод се налага да се гледа на днешната ситуация не само като на предизвикателство, но и като стимул за консултантите в земеделието и земеделските стопани да се интересуват и занапред да се обучават в използването на дигиталните технологии, които биха могли да подпомогнат тяхната дейност.

Как НССЗ продължава своята дейнос, какви услуги предоставя, какви проблеми срещат стопаните по подмярката за документите си с нотариусите и БАБХ - четете във в."Български фермер" от понеделник - 6 април.