Според Патрик Браун, главен изпълнителен директор на Impossible Foods, съществуващите технологии вече правят възможно създаването на зеленчуков аналог на месото, който няма да бъде подобен на никой от познатите ни видове месни продукти. И това "месо" ще бъде по-вкусно от всички съществуващи в природата. Но компанията не бърза да влезе в сегмента, тъй като все още има по-важни задачи.

Impossible Foods е един от лидерите на пазара за изкуствено месо. Представителите на компанията казват, че целта им е постепенно да заменят всички месни продукти с аналози от растителен произход. В момента Impossible Food произвежда вегански версии на смляно говеждо месо и бургери, а наскоро към тази линия беше добавено и свинско месо.

Но възможно ли е да се произведе напълно нов продукт, вместо да се имитира обичайното месо? Според изпълнителния директор на компанията Патрик Браун това е напълно възможно.

В интервю за Verge той каза, че компанията е изучила химията на вкуса и текстурата на традиционните меса толкова добре, че може да създава продукти с месен вкус, текстура и аромат, които нямат аналози.

Браун отбелязва, че това е логична идея. Познати домашни животни като крави, свине и овце са опитомени, само защото хората са били в състояние да ги опитомят. Тези видове не са избрани въз основа на най-вкусното месо. Това означава, че можете да създадете по-вкусно месо от растителни компоненти, отколкото някой някога е опитвал.

Но към момента това не е приоритет. Impossible Food първо планира да завладее нишата, която заемат животинските продукти. За целта компанията разработва все нови аналози на съществуващи и добре признати месни продукти. Това ще позволи на повече потребители да научат за изкуственото месо и да преминат към него.

С други думи, Impossible Food иска продуктите им да заменят месото, а не да го допълват. В тази светлина производството на невиждани сортове месо все още не е оправдано.

Междувременно може скоро да започне търговското производство на месо от епруветки. Базираният в Калифорния стартъп Memphis Meats планира да открие първата американска фабрика, която произвежда този продукт. Това означава, че в индустрията за зеленчукови аналози на месо ще има нов сериозен конкурент.