Предпазва от високо кръвно, наднормено тегло, катаракта и киселини

Боровинките. Те не само са предпочитан плод за десерти, закуски, напитки и украса на храни, но и уникален натурален съюзник в борбата с редица заболявания и усещания за дискомфорт. Малките вкусни топчета, обагрени в червено, синьо и тъмно лилаво радват туриста. Плодът е широкоразпространен из цяла България.

Знаете ли обаче, че в това нежно плодче са скрити вълшебни съставки, които подпомагат запазването на перфектното ви зрение, регулират процента на телесните мазнини, потентността, омазняването и здравия вид на кожата, стомашно-чревната фауна и дори намаляването на нивото на кръвната захар?

Ако сте на диета, боровинката е едно от най-добрите решения за здравословна закуска или нискокалоричен десерт. Разновидностите на плода, които се срещат у нас, съдържат между 40 и 70 калории за 100 грама, позволявайки ви, дори да прекалите, да не се притеснявате, че може да ви се отрази на паласки, коремче или дупе. Напротив – доказано е, че боровинките имат положителна роля в метаболичните процеси, разграждането на мазнините и елиминирането на лошия холестерол.

И пак за онези, които държат на външния си вид – боровинката, с изобилието си от витамини С, Е и К е природен извор на красота. Голямото количество витамин С, което се съдържа в плодовете, благоприятства както общото подобряване на имунната система, така и укрепването на костите, кръвоносните съдове и зъбите, подпомага по-бързото заздравяване на рани, регенериране на белези и общото укрепване на имунната система.

Детоксикиращият витамин Е е верен приятел в борбата с неприятните акне и комедони. Той ще ви предпази също от гъбички по кожата и инфекции. Силата на витамин К е във влиянието му върху кръвта и кръвоносната система. Той я прочиства и заздравява стените на кръвоносните съдове, които пък са главният виновник за неприятните спукани капиляри.

Здравето отвътре е красота отвън

Човешки дълг е да се грижим за тялото. В народната медицина лечебните свойства на боровинката се използват в начална фаза на язва, при гастрит или просто за общо укрепване на метаболичните процеси. В миналото плодът е бил и един от основните лекове при катаракта. Известно е, че регулира налягането в очните ябълки, както и помага при разширени зеници.

Привържениците на природната медицина обявяват боровинката и за един от най-успешните борци с диабета и високата кръвна захар. В нашия фолклор пък боровинката е сочена за един от цяровете срещу импотентност.

Сушените боровинки са здравословна добавка към сутрешната закуска.Независимо колко време са престояли, те почти не губят витамините си. Отвара от листата на боровинковия храст се използва за промиване – както вътрешно, така и външно – на пикочни пътища или пък при възпалени наранявания.

В днешно време, въпреки развитието на медицината, все още редица европейски лекари се доверяват на вкусния плод при забавяне развитието на Алцхаймер и Паркинсон.

В козметичната индустрия боровинката е в основата на множество кремове и мазила, дори и на разкрасителни отвари за пиене. Учени, билкари и алтернативни медици са единодушни – боровинката е плод на здраве и дълголетие.