Причини за неефективна ваксинация на бройлери

05 април 2020
Животновъдство
10737
Няма снимка
Здравословното състояние на птиците трябва да се проверява 1-2 дни преди ваксинацията Снимка: Twitter
1 2 3 4
 

Как да ги избегнете?

От време на време птицевъдите се сблъскват с последствията от неуспешна ваксинация, когато поголовието не развива адекватно равнище на титрите на антителата или пък птиците се разболяват.

Обикновено в случай на неефективна ваксинация се обвинява качеството на ваксината. Въпреки че безусловно това е важно съображение, съществуват и други фактори, които трябва да бъдат оценени, за да се определи причината за това, съветва проф. Салах Исмаил от Канзаския университет (САЩ) в Poultry world.

Майчини тела

Високото равнище на майчини антитела в организма на пилето може да пречат на размножаването на ваксиналните щамове в живите ваксини, като по този начин намаляват равнището на осигурявания имунитет.

Например, ако пилето е от кокошка с високо равнище на антитела против вируса на Гумборо (инфекциозен бурзит) - инфекциозно заболяване, което често поразява бройлерите, при пилето обикновено ще има високо равнище на (майчини) антитела в продължение на няколко седмици. И ако се направи ваксинация, докато тези антитела все още ги има, някои от ваксинационните вируси ще бъдат неутрализирани и реакцията върху резултатите ще бъде намалена.

От друга страна отлагането на ваксинацията във времето до пълната катаболизация на майчините антитела ще направи птиците възприемчиви в случай на заразяване.

Хранителни фактори

Присъствието на микотоксини в дажбите на домашните птици може да наруши имунитета, придобит в резултат на ваксинацията и в крайна сметка да доведе до възникване на болести като инфекциозен бурзит или на аденовирус.

Микотоксините индуцират имуносупресия, потискайки активността на Т- или В-лимфоцитите, нарушавайки функциите на макрофагите, намалявайки равнището на антителата и активността на фагоцитните клетки след ваксинация.

Това може впоследствие на увеличи производството на стероиди от надбъбречните жлези, което намалява количеството на лимфоцитите.

Затова птицевъдите трябва да проследяват изхранваните фуражи да са чисти от плесен, използвайки инхибитори на плесени, съдържащи оцетна, сорбинова и пропионова киселина.

Фактори на околната среда

В условията на топлинен стрес се освобождава хормонът кортикостерон, който дерегулира както характеристиките на фенотипа на лимфоцитите, така и общото изработване на антитела при пилетата бройлери.

По този начин пилетата, подложени на топлинен стрес (38 с 2 р C) продължително, имат отслабени реакции на ваксините и следователно ще са предразположени към заболявания, предизвиквани от патогенна среда. Затова пилетата трябва да се отглеждат в термонеутрална среда, особена в ранните етапи от живота им.

Високото равнище на амоняк в птицефермата (над 100 части на милион) също оказва негативно влияние на способността на птиците да изработват местен имунитет, тъй като това се отразява отрицателно на клетките на повърхността на влажните мембрани. При липса на местен имунитет птиците стават възприемчиви към причинители на вирусни заболявания, особено към размножаващите се в дихателните пътища.

Болести и паразити

Здравословното състояние на птиците трябва да се проверява 1-2 дни преди ваксинацията, като се отделя особено внимание на всички хронични или субклинични патологии, които могат или да намалят ефекта от ваксинацията, или да предизвикат вторични инфекции, предизвикани от постваксиналната реакция (кокцидиоза, E. Coli и т.н.).

Всички потенциални рискове трябва да се отстраняват чрез профилактика преди и след ваксинацията.

Не трябва да се ваксинират болни птици, защото възможностите на имунната им система вече са намалени. Въвеждането на жива ваксина при тези птици често води до намаляване на имунния отговор и до странична реакция, защото често организмът на птиците не е в състояние да развие отговор дори на по-мек ваксинален вирус.

Основното правило при ваксинацията е тя да се отложи докато птиците не оздравеят.

МЕТОДИ НА КОНТРОЛ НА КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АМОНЯК В ПТИЦЕФЕРМАТА

Управление. Птицевъдите трябва да осигурят добра вентилация, да спазват препоръчваната плътност, постелята да е с високо влагозадържаща способност, да осигурят съвременни поилки, които не допускат разливането на вода.

Хранене. Дажбите с понижено съдържание на белтъчини (с 2% по-малко) намаляват амонячните емисии с 24%! Но намаляването на равнището на белтъчини в дажбата ще наложи включването на всички незаменими аминокиселини, за предпочитане в кристален вид, осигурявайки при това стриктен аминокиселинен баланс.

Влакнините осигуряват енергия на бактериите в долния отдел на стомашно-чревния тракт, където бактериите използват азот за синтеза на бактериален белтък, който в противен случай би се отделял във вида на пикочна киселина.

Фуражни добавки. Има някои добавки в дажбата за отделяне или улавяне на амоняка. Сред тях са зеолитът - минерал с пореста или решетъчна структура. При включването му в дажбата той свързва амоняка с фекалиите и предотвратява отделянето му във въздуха.

Свеждане до минимум на фуражните остатъци. Домашните птици ще изхабят значително количество фуражи, ако хранилките са препълнени, сложени са прекалено ниско или пък са лошо проектирани. В този случай отделянето на азот от фекалиите, смесени с фуражни остатъци, се увеличава с 1,5% на всеки 1% увеличаване на фуражни остатъци и следователно се увеличават количествата отделян амоняк.

Хранилките трябва да бъдат конструирани така, че на птиците да им е трудно да разпиляват фураж. Горната част на хранилките трябва да са на равнището на шията на птиците, като при това равнището на запълването им трябва да бъде само 25%, от "пода" на хранилката.

ВАЖНИ ПРАВИЛА ПРИ ПРИЛАГАНЕ НА ВАКСИНИТЕ

Живите ваксини може да бъдат инактивирани при неправилна употреба и прилагане.

Не ваксинирайте птиците по време на стресови периоди, намаляващи имунитета.

Не ваксинирайте птиците в много горещо време. Ваксинацията трябва да се извършва в прохладните периоди на деня (сутрин и вечер).

Не използвайте метални контейнери за смесване на ваксини. Металите могат да дезактивират живите ваксини, прибавени към питейната вода. Освен това се знае, че алуминиевите и месиновите съдове имат високи инактивиращи свойства и затова не трябва да се използват. Вместо тях използвайте пластмасови контейнери.

Използвайте чисто оборудване, контейнери и стерилни игли.

Не използвайте химични дезинфекциращи средства за почистване на съдове преди ваксинация, тъй като остатъци от химикалите може да инактивират ваксината. Съдовете трябва да се измиват само с чиста вода.

Винаги използвайте стерилни разредители, за предпочитане на една и съща фирма, за разреждане на инжективните ваксини. Това е така, защото някои разтворители съдържат оптимални равнища вещества, които действат като стерилизатор за разредителя, но в същото време могат да инактивират ваксината.

Не използвайте хлорирана вода за разреждане на ваксината, защото хлорът ще я разруши. Обикновената вода от чешмата трябва да бъде оставена в отворен пластмасов контейнер не по-малко два дни, за да се изпари разтворения хлор.

Добавянето на обезмаслено мляко във водата, използвана за орална ваксинация, води до оптимално разпределение и стабилизация на ваксините.

Птиците трябва да бъдат накарани да употребят възстановената ваксина в продължение на 1 час, като се отчита температурата и времето на хранене в птицефермата. Удължаването на времето води до намаляване на ефективността на готовата за употреба ваксина.

Не оставяйте готовата за употреба ваксина под въздействие на топлина, на слънце и при висока стайна температура.

Не отваряйте флакона с ваксина на открито, тъй като флаконът е херметично затворен по отрицателно налягане и ще всмуче замърсен въздух.

Използвайте стерилна спринцовка и игла за еднократна употреба за разреждане на ваксината или отворете флакона под вода.

Избягвайте повторно използване или дезинфекция на спринцовки и игли. Винаги използвайте игли с широк диаметър за изтегляне или разреждане на ваксината, тъй като иглите с тесен диаметър могат да задържат някои ваксини за клетъчни култури, което е възможно да направи смесването нееднородно.

Още от Животновъдство
0

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

0

Свива ли се секторът и какви ще са последствията? Жени Владинова Има хора, родени да гледат животни. Те са търпеливи и спокойни и, макар понякога на вид да са сериозни и твърди мъже

0

Смъртоносният вирус, наречен „заешка ебола“, се разпространява в югозападната част на САЩ, убивайки хиляди диви и домашни животни. Това съобщават от Business Insider

0

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

0

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Последни новини
0

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

0

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

0

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

0

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

0

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Срещата на БФС с клубовете от елита за телевизионните права ще се състои в ресторанта на хотела на базата на централата в “Бояна”. Причината е бурята отпреди няколко дни в София. След нея се оказало, че огромната амфитеатрална зала, където се правят пресконференциите, както и тази, в която заседаваше изпълнителният комитет

НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера Всички действия срещу управляващите са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната Още днес да има публичен дебат за коронавируса Поканил съм ви да поразмишлявам на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев. Понеже ми е много мила държавата

Оставка няма да подавам Прокуратурата назначава проверка на министъра на културата Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Неговото заявление е тъжно - президентът по принцип трябва да обединява нацията. Това заяви пред Нова телевизия от своя кабинет главният прокурор Иван Гешев след вчерашните изказвания на