Фермерите настояват да бъде гарантирана пролетната кампания

Диана Ванчева

Много от земеделските производители и браншове в последната седмица поискаха щаб към МЗХГ, подобно на националния, на който представителите на секторите да предложат най-адекватните мерки и да подсетят държавата къде може повече да им помогне, отколкото, без да иска, да им пречи.

Министър Десислава Танева обеща подобна стройна подкрепа. Но е важно как ще се оформи щабът и какви експерти ще привлече.

Земеделецът по принцип винаги е бил човек оптимист, както казва зърнопроизводителят Ангел Вукодинов. Но сега из страната повечето му колеги са преминали на песимистична вълна и тревогата ги е овладяла.

Трябва на всяка цена да бъде гарантирана пролетната кампания на фермерите, казват те. А това, оказва се, става все по-трудно.

Скъсани са стопански и транспортни връзки. Десетки фермери, с които разговаряхме по телефона, изтъкват именно това като пречка за оперативната им работа. В нея влиза дори това да нагледат нивите и базите си, за да са готови след като отмине студът и се стопли почвата да започнат ежедневната си полска работа с минимум администратини и КПП спънки.

Стараейки се да улесни работата им, казват те, агроминистерството трябва да има предвид и това, че медиците предвиждат вирусната криза в света да продължи поне 2-3 месеца, но според икономистите ефектът от нея върху икономиката, включително и земеделието, може да се усеща дълго.

Едно от най-нелицеприятните предвиждания на проф.Иван Ангелов е, че този ефект ще се усеща с години, цитират го фермери. Те се опасяват, че в сектора може да стане и по-страшно, ако максимално не се улесни пролетната офанзива, която наистина ще е равна на “Ден година храни”.

За съжаление, по наша информация и в земеделието работни места с лекота са освободени от сбственици на фирми. Има немалко сезонни работници и хора на надници, които вече са на улицата, “а утре ще им бъдем необходими”, казват освободени, които не искат да бъдат цитирани.

Какво е положението сега разказват доставчици и производители:

Според Ангел Кинанов, управител на фирма “Панамин”, отсега е много важно да се очертае в конкретен агротехнически и икономически план хоризонта на всяко едно земеделско стопанство и хората да имат близки бизнес виждания за извънредната ситуация.

Според него обаче, за съжаление, нищо не се случва по нивите, което е предизвикано и от падналия сняг. Кинанов казва, че земеделците, с които се опитва да разговаря, са пуснали повече от хората си вкъщи, а по базите са останали само собствениците (и един-двама трактористи). Собствениците са в стрес и отговарят, че засега не могат да правят планове и заявки, и го оставят за по-късно - за след две седмици.

Други фермери са паникьосани и казват, че и да искат, не могат да купуват семена, препарати, торове, защото всякакво тяхно движение е спряло.

Това обаче, според Кинанов, ще се отрази на сметките им, когато дойде време за пазара, защото се очаква, че може след жътва и прибиране на реколтата да има по-високи цени заради кризата. Но без да са се преборили с хербицидите и да са напръскали срещу болести и неприятели, ще получат по-малък добив.

А тези, които не наторят, също ще бъдат свидетели на добив минус

Какво прави вашата фирма сега, за да стигате до фермерите, питаме Кинанов.

Ние предлагаме чрез мобилни приложения на всички стопани онлайн видео, за да знаят на база нашите предложения какво ще искат и да си направят план за поръчки. За целта им изпращаме и материали в pdf формат.

Препоръчваме им да не пренебрегват грижите, защото това ще удари продукцията им от декар.

Работим и с куриери, които ще доставят на фермите безконтактно опаковки торове - един наш представител и един представител на стопанството могат да оправят сделката.

Ако случайно има нужда да се огледат някои посеви, също наш човек-експерт с един техен агроном могат да направят въпросната ревизия на полето.

Кинанов повтаря за фермерите, че цени ще има, затова да поддържат културите си.

Той прави и специално предложение до МЗХ. Времето е много тежко за фермерите, мнозина се оплакват, че имат по два-три кредита и са уплашени банките да не им вземат всичко.

Сега е моментът аграрното ведомство чрез фонд “Земеделие” да обмислят начин как земеделците да могат на разсрочено плащане да си купят това, което им е необходимо

Да се пуснат нови нисколихвени кредити и схеми.

Както работят например в Германия, в Турция и други държави и без да имат кризисна обстановка, посочва той.

Фирмите доставят на фермерите, фондът им плаща (по този начин и фирмите няма да фалират), а на фермерите, като приберат реколтата, чак тогава им изискват средствата. Така с безлихвени и нисколихвени схеми фонд “Земеделие” може да бъде истински помощник сега на стопанствата.

Да даде примерно още сега по 50 лева на декар и земеделците да си ги разпределят за какво ще използват - за какви доставки от фирмите - семена, торове, препарати.

А щабът на министерството трябва да се постарае да дава точна информация какво е произведено - например зеленчуци, пилешко, яйца. И е длъжен да даде на хората прогноза ще има ли експорт или не, за да си направят сметките за обемите продукция.

Отсега да се направи план как ще засеем пролетниците казва Кинанов.

МЗХГ сега е от най-важните министерства, което трябва да чуе мнението и становището на всеки един бранш, където са експертите практици.

За съжаление и браншовите организации са “в шах” според него. А не трябва, защото именно сега е моментът да се направи стройната политика в сектора, което години наред не се случва.

Целият бранш трябва да бъде успокоен, за да работи и очаква да чуе новите политики.

Очаква се скоро снегът, където все още го има, да се стопи и почвата да се стопли. Стопанствата да не пренебрегват борбата с хербициди и пръсканията срещу болести, защото наесен цени ще има, но продукцията им може да е малко.
Очаква се скоро снегът, където все още го има, да се стопи и почвата да се стопли. Стопанствата да не пренебрегват борбата с хербициди и пръсканията срещу болести, защото наесен цени ще има, но продукцията им може да е малко.
МЗХГ има огромната отговорност да улесни работата на фермерите при логистиката и да помисли заедно с ДФЗ за нисколихвени и безлихвени кредитни схеми
МЗХГ има огромната отговорност да улесни работата на фермерите при логистиката и да помисли заедно с ДФЗ за нисколихвени и безлихвени кредитни схеми