Три примера как семейни стопанства помагат на местните общности в кризата с коронавируса

Въпреки собствените си трудности, фермери в Хърватия намират начин да помогнат на другите. Яйца за по-бедните или дезинфектант от ракия за болниците са чудесни примери за благородството на дребния семеен производител в днешните кризисни времена

Пазарите в Хърватия бяха напълно затворени на 23 март, цитираме timeout.com/croatia. Мярката беше приета за осигуряване на максимална обществена безопасност срещу продължаващата пандемия, но остави много малки семейни стопанства (които са юридическо лице, известно като OPG - семейно земеделско стопанство/ obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) без начин да печелят доходи. Следващите дни започна „надпревара“ за намиране на алтернативни начини семейните ферми да продават (и гражданите да купуват вкусна, здравословна местна продукция).

На 28 март хърватското правителство разреши повторно отваряне на определени магазини и павилиони, където се продават храни, хигиенни продукти, лекарства, ветеринарномедицински продукти, селскостопанска медицина и храна за животни. Пазарните щандове обаче остават затворени. Въпреки мерките, които накараха семейните стопанства да водят собствена битка за оцеляване, някои от тях самоотвержено се притекоха на помощ и на общността. Представяме ви три вдъхновяващи примера:

OPG Мануела Бабич

© Manuela Babic

© Manuela Babic

Мануела Бабич е собственик на еднофамилна ферма в Крапина-Загорие, на 35 минути път с кола от Загреб. След земетресението на 22 март в столицата, което нанесе допълнителни щети към кризата  на COVID-19 в региона, Бабич взе решение да помогне. Всеки петък тя раздава между 200-250 домашни яйца на най-нуждаещите се. Доставките се извършват чрез Червения кръст, Каритас и други благотворителни организации или от самата Бабич и нейния съпруг.

OPG Джанич

Базираната в град Подгорач в региона Славония, OPG Джанич продава висококачествена ракия от всякакви видове (включително сливи, билки, плодове и лавандула). Решено е обаче изцяло да превърне продуктите си в дезинфектанти за болници. Хиляди литри от вече направената ракия на OPG Джанич ще бъдат дестилирани и преработени отново във Virus Stop - името на новия дезинфектант от алкохол. С тази промяна семейната ферма не само ще помогне на болниците, но и ще спаси работните места на над 30 от служителите си. OPG Джанич е изтеглил почти 20 000 литра ракия от складовете си в Сплит и Задар (където се продават повечето от продуктите) за повторна преработка. Собствениците са дарили първите партиди Virus Stop - 100 литра за болница в Нашице и 100 литра за болница в Осиек.

OPG Лиляна Крпанич

© Ljiljana Krpanic

© Ljiljana Krpanic

Само няколко часа след земетресението в Загреб на 22 март, Лиляна Крпанич (собственик на фамилна ферма под същото име) публикува безкористна оферта на личната си страница във фейсбук. Тя и съпругът й бяха решили да осигурят семейния си ваканционен дом в град Крижевци (на един час с кола от Загреб) на семейство, останало без дом след земетресението - за колкото е необходимо. Напълно оборудваната вила може да успокои и възстанови хората след травматичното им преживяване, спокойна, заобиколена от природата, с градина, веранда и външна фурна за пица.