Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила, реколтата е застрашена, информира Euronews.

Според френския телевизионен канал France Info, изолирането на европейските държави в ситуацияна пандемия не позволява да се привличат чуждестранни работници за отглеждането и прибирането на реколтата, както ставаше по-рано.

0 Във Франция: Френският министър на земеделието Дидие Гийом призова французите да „отидат на полето“, за да помогнат на фермерите. „ Обръщам се към жени и мъже, които не работят сега, които се самоизолират в домовете си, към сервитьори, служители в хотели, фризьори, към всички, които вече не работят ... Присъединете се към голямата армия от френски фермери, тези, които ни осигуряват храната“ , казва той.

Според Кристиан Ламбърт, ръководител на Френския съюз на селскостопанските работници във FNSEA, през следващите 3 месеца земеделските стопани в страната ще се нуждаят от допълнителни 200 хиляди работници. И добави: над 40 хиляди души вече са откликнали на призива на Дидие Гийом и са дали доброволен труд. „За да получават храна, хората трябва да работят. Ягоди, аспержи, сезонни плодове - някой трябва да бере реколтата “, каза Кристиан Ламбърт.

0 Трудности при реколтата има и в Германия. След забраната за влизане на чуждестранни сезонни работници в страната, която влезе в сила на 25 март, се отправят призиви за спасяване на реколтата с помощта на бежанци, пише Deutsche Welle. „Борсите на труда трябва да привлекат 600 хиляди бежанци, които са регистрирани в Германия като търсещи работа “, казва Матиас Миделберг, експерт от партията ХДС по въпросите на вътрешната политика на Германия.

Според него голяма част от тези, които са получили убежище в Германия, търсят работа и ще могат да печелят пари на полето по време на временна заетост, без да намаляват социалните помощи.

Всяка година в Германия работят около 300 хиляди сезонни работници, главно от Полша и Румъния. Според германските фермери тази година реколтата от аспержи е била застрашена - няма кой да я прибере.

0 Обединеното кралство може да се нуждае от около 80 000 работници през тази година, за да отглежда и прибира реколтата, заяви Националната асоциация за земя и бизнес (CLA).

Във връзка със затварянето на границите тази година страната ще трябва да се справи без сезонни работници от други страни и да мобилизира собствените си ресурси.

„Земеделските стопанства и селскостопанските предприятия вече претърпяха загуби от наводнения тази зима и сега страдат от несигурност в международните търговски отношения. Ако не успеем да привлечем работна ръка в индустрията, бизнесът ще фалира “, прогнозира CLA. Избухването на коронавирус накара цели региони да се окажат в икономическа блокада - производството и секторът на услугите спряха, а веригите за доставки бяха прекъснати.

Много експерти прогнозират дълга рецесия, която може да се сравни с финансовата криза от 2008 г. или дори с Голямата депресия от 1929 г.