Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента, след листопада

Това трябва да се направи преди настъпването на ниските зимни температури.

В южните райони такова загрибване или заравяне може и да не се прави, освен поредното есенно преораване на почвата.

Но в по-хладните и по-северни райони, където температурата на въздуха през зимата спада под минус 12-15 градуса, е задължителна практика.

Много лозари не отчитат тази особеност на младите засадени лозички, не ги загрибват и те измръзват.

Това се отнася и за любителите лозари, които засаждат единично лозички в дворните и вилните си места.

Операцията се извършва само в основата им на височина 10-15 см. Може да се извърши едновременно с есенното окопаване.

При единично засадените лозички тази практика се прави само ръчно с мотика или с права лопата.

Загрибването на новозасадените лозя трябва да продължи поне до третата година от тяхното засаждане. За лозята, отглеждани на чашовидна формировка или на единичен и двоен Гюйо в най-студените райони на страната, където редовно през зимата температурата на въздуха спада под 15 градуса, загребването трябва да бъде задължителна практика.