Усвояването на азотните торове също се затруднява, ако елементът липсва

Ваня Велинска

В съвременното растениевъдно производство храненето на растенията е сред основните фактори за развитието на потенциала на семената или хибридите. Както при хората и животните, така и при културните растения храненето, т.е. торенето оказва влияние върху правилния им растеж и развитие, а на финала - и на производствените резултати.

В условията на интензивно производство всеки килограм отгоре е добре дошъл за производителите. Затова и целта на всеки фермер е както качествена реколта, така и високи добиви.

Последните тенденции в храненето на растенията са използването на торове, които осигуряват балансирано меню което съдържа не само основните микроелементи, но и и микроелементи. И затова ако доскоро се обръщаше внимание основно на торенето с азот, фосфор и калий, днес говорим за подхранване с магнезий, сяра, цинк, манган, мед, молибден.

За значението на сярата за правилното развитие на културите, разговаряме с Игор Гришин от фирма Цеовита, официален представител на австрийската компания Акра за България.

Въвеждането на съдържащи сяра торове е важен елемент от технологията при отглеждане на културните растения, коментира Игор Гришин. Сярата е част от протеините, така че нуждата от нея за хранене на растенията е толкова голяма, колкото азота.

Единствената разлика е, казва науката, че азотът съдържа всички аминокиселини, а сярата е част от три аминокиселини - цистеин, цистин и метионин. Следователно съдържанието на сяра в протеина винаги е по-малко от съдържанието на азот.

Според научните данни в състава на протеина 15 части азот съставляват една част сяра, т. е. съотношението N:S е 15:1. Този дял обаче не е типичен за всички култури. Например съотношението N:S за зърнените култури е приблизително 25:1, бобовите култури - 15:1, кръстоцветните - 10:1, а при рапицата 6:1.

Почти 90% от сярата, която е в растението ,се намира в протеини. В допълнение, елементът е част от витамините - биотин (Н) и тиамин (В1), коензими - коензим А, глутатион, липоева киселина и други ензими, антибиотици. Ароматните съединения, съдържащи сяра, допринасят за повишаване устойчивостта на растенията срещу вредители и стрес, причинени от неблагоприятни външни фактори. Сярата в растенията се намира и в други органични съединения, по-специално в чесън и горчични масла. Именно с това се свързва особен вкус и мирис на някои кръстоцветни растения.

Сярата участва в азотния и въглехидратния метаболизъм на растенията, синтеза на мазнини и засилва тъканното дишане. Подобрявайки азотния и въглехидратния метаболизъм, той увеличава съдържанието на общ и протеинов азот и допринася за натрупването на нишесте и захари в продуктите. Освен това сярата повишава растежа и усвояването на кореновата система, в резултат на това съдържанието на азот и фосфор в надземните органи.

Внесен азот без сяра, са средства хвърлени на вятъра, обобщава Игор Гришин.

Сярата, подобно на азота, играе важна роля в синтеза на протеини, поради което има тясна връзка между храненето на растенията ,с азот и сяра

Известно е, че при ниско ниво на хранене с азот, серните съединения са в състояние да компенсират липсата на азот в растението. В същото време, ако растенията са хранени с азот в достатъчни количества, но им липсва сяра, те няма да могат да абсорбират азот.

Както показват проучвания на немски експерти?

В условия на недостиг на сяра в почвата растенията слабо абсорбират азотни торове. Поради това нитратите могат да се натрупват в растенията. Освен това значителна част от прилагания тор се губи в резултат на изгубване на азотен нитрат или изпаряване на амоняка, което влияе неблагоприятно на околната среда.

В бобовите растения, при липса на сяра, броят на възлите намалява и скоростта на фиксиране на атмосферния азот намалява. В резултат на това разходите за хранене на растенията се увеличават, но не дават очаквания ефект.

Според германски учени всеки килограм сяра, която не се получава от растенията, е потенциална причина за загубата на 15 кг азот, казва Игор Гришин. В Германия например, поради липса на сяра в почвата, до 300 милиона кг азот или около 10% от всички азотни торове, използвани в страната, се губят годишно.

Дефицитът на сяра е сериозен проблем за повечето почвени типове в България.

Основният недостатък на сярата е свързан с ниско съдържание на хумус. До 70% от почвената сяра е в хумуса. Следователно проблемът с недостига на сяра е най-актуален за почви с ниско съдържание на органична материя.

Липса на сяра се наблюдава в лоши пясъчни и ерозирани почви, които са загубили значителна част от горния плодороден слой, както и в полета, използващи технология за минимална обработка на почвата и без обработка (No-till), където нивото на органичната материя е сравнително високо и минерализацията се забавя.

В края на 20 век запасите на сяра в почвата се попълват по естествен път поради технологичните емисии на серен диоксид, който от въздуха попада в почвата заедно с прах и валежи. Сега, поради затягането на екологичните изисквания, индустриалните емисии рязко намаляха, поради което постъпването на сяра в атмосферата е намаляло и растенията са загубили този източник на хранене.

В много селскостопански предприятия влагането на сяра в почвата намалява поради намаляване на обема на прилагане на органични торове. На фона на промяна в структурата на сеитбообращението и увеличаване на добивите, използването на торове, съдържащи сяра, става използването на торове, съдържащи сяра, става все по-важно.

Пролетната употреба на торовия комплекс

Акра е бързо и ефективно решение на проблемите с правилното подхранване на растенията дори в сухия сезон, препоръчва Игор Гришин. Едно от най-важните предимства на торовия комплекс Акра е неговата висока адаптивност. Течната форма позволява да наторите много по-равномерно, отколкото твърдата гранулирана.

За въвеждането на торовия комплекс Акра е необходимо значително по-малко спомагателно оборудване, логистиката е по-проста и по-ефективна: по-малко време се отделя за товарене и транспортиране на торове.

Комплексът за торове Акра позволява да се удължи времето на прилагане на тора, тъй като не изисква голямо количество влага. В резултат на това се намалява натоварването на оборудването и се намалява рискът от неспазване на технологичните срокове.

Културните растения се нуждаят от балансирано меню, за да дават високи производствени резултати
Снимка: Ваня Велинска
Културните растения се нуждаят от балансирано меню, за да дават високи производствени резултати Снимка: Ваня Велинска