Птицевъди от различни държави се обръщат към потребителите с молба да купуват изключително яйца с бяла черупка и да се откажат от кафявите яйца. Последват ги общественици и артисти, които се обръщат с подобна молба в социалните мрежи. Коя е причината?
Белите кокошки, които снасят бели яйца, са по-миролюбиви и затова не се налага клюновете им да се дебекират.
Докато породите кокошки, които снасят яйца с кафява черупка, са много агресивни една към друга и затова те са подлагани на инфрачервено изрязване на клюна, което се смята за доста болезнена манипулация.
Причините за агресивното поведение на кокошките, снасящи кафяви яйца, не са изяснени, а хипотезата за вродена агресивност на определена порода птици предизвиква спорове.
Според експертите голяма роля в поведението на кокошките играят режимът и условията на отглеждане в птицефермата. Колкото са по-лоши условията, толкова по-агресивно поведението на поголовието се наблюдава, включително кълване до смърт.
В тази връзка вицепрезидентът на Британската ветеринарна птицевъдна асоциация заявява пред „Гардиън”, че е прекалено обобщаващо да се каже, че кокошките с бяло оперение винаги са кротки.
Ако не сме толкова дипломатични, то как кокошките, снасящи кафяви яйца, може да са кротки, след като са длъжни да произвеждат по 11 млрд. яйца годишно, докато в същото време кокошките, снасящи бели яйца, произвеждат едва по 45 млн. яйца?
Наблюдения показват, че много потребители по света като правило предпочитат кафяви яйца, което затруднява продажбата на белите. За съжаление на фермерите им се налага да дават произведените бели яйца за преработка, тъй като няма търсене.
Историята на доминирането на кафяви яйца е следната: на национално равнище англичаните предпочитали бели яйца чак до 70-те години на XX век. След това преминали на кафяви, тъй като им изглеждат по-натурално – според тях са екологични и съответно по-полезни...