Всички агротехнически мероприятия продължават, съобщават от агроведомството. Те се извършват на открито и не предполагат събиране на повече хора на едно място.

Земеделските стопани могат да подават документи за регистрация или пререгистрация по Наредба № 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани и по електронна поща. Целта е да не се налага да ходят до Общинските служби по земеделие (ОСЗ).

Това отговори на въпроса как ще се извършва регистрацията/пререгистрацията на земеделските производители, както и на още често задавани въпроси относно новите мерки за защита от COVID-19  в агросектора

Стопаните, които нямат възможност да подадат документите си по електронна поща, могат да посетят службите, но при спазване на всички мерки на здравните власти. Общинските служби допускат само по един земеделски стопанин в сградата, а при липса на необходимост от лична комуникация, документите се оставят в кутия, специално предназначена за това.

Друга възможност за подаване на документи за пререгистрация е чрез куриерски услуги и Български пощи.

След обработка на документите, служителите на ОСЗ изпращат документите в ОДЗ за извършване на пререгистрацията и се свързват със стопаните, за да ги информират, че данните им са качени в регистъра и заверката за стопанската година е извършена. Документите може да се вземат и след като отмине извънредното положение.

На сайтовете на ОДЗ са качени телефони за контакти и електронна поща.

Във връзка с минимизирането на хартиените носители на информация и ползването на служебно налични данни, където има такива, още от миналата година е осигурена възможност за печат в съкратен вариант на най-обемните данни от Анкетните формуляри (АФ) от файла на земеделските производители.

ОСЗ имат и възможност да предоставят и експортират служебно данните в таблица 1 (имотите с правно основание), таблица 3 и 4 на АФ във файла на земеделския стопанин. Данните в таблица 3 и 4 се отнасят за ЗС, които отглеждат животни с ушни марки. Така не се налага стопаните да попълват документите на хартия.

При липса на промени в дейността на стопаните от предходната година, те могат да подадат декларация за липса на промени в регистрацията, на база на която да бъде извършена заверка за 2019/2020 г.

Относно подаването на заявления за Кампания 2020, областните и общинските служби „Земеделие“ ще продължат да работят, но на фермерите се препоръчва да подават заявленията си по електронен път.

.За тези, които не могат,  Общинските служби по земеделие (ОСЗ)  изготвят графици за подаване на заявленията за своя район.

Отговорите на останалите въпроси вижте на страницата на министерството.