Улавянето, товаренето в контейнери и транспортирането на угоените бройлери от фермата до кланицата трябва да се извършва така, че да се предотвратят загуби от счупване на кости, стрес и повишена смъртност.

Грубото боравене с домашните птици води до намаляване на качеството на кланичните трупчета и до увеличаването на некачествената продукция, напомнят специалистите.

Транспортирането влияе върху метаболизма и физическото състояние на птиците. Контролът на микроклимата в контейнеровозите е изключително важен аспект от намаляването на температурния стрес.

Важна е и продължителността на транспортиране на птиците до цеха за преработка. Тя трябва да се планира по такъв начин, че птиците да пристигнат в преработвателния цех 8-12 часа след последното им хранене. При продължително транспортиране на домашни птици от фермата до кланицата случаите на синини в гръдния мускул са по-чести. Това може да се дължи на факта, че продължителният престой в контейнера увеличава контактната повърхност на гръдния мускул на птицата с пода на контейнера.

Също така броят на синините се увеличава поради транспортирането на птицата по лоши пътища. Колкото по-бързо стигнат птиците до кланицата, толкова по-добро е качеството на месото.

След пристигането на птиците в цеха за преработка те трябва да бъдат разтоварени възможно най-скоро. Колкото по-дълго е времето за изчакване, толкова по-голям е рискът от драскотини и други увреждания на кожата, водещи до намаляване на качеството на кланичните трупчета.