През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата, кулинарията, вкусовете, гледките на посетените места.

Заразени с този ентусиазъм и вдъхновени от средиземноморската кухня ще хвърлим един малко по различен поглед над най-често прилаганите подправки в нея.

Вкусът е сетивото, което най-лесно можете да превъзпитате. Лесно ще проверите това твърдение, ако си наложите да се храните с по-малко или никаква сол, ако спрете да слагате сметана в кафето си, а също и захар. Опитайте!

По материали от gardenerspath.com

Освен вкус те имат и лечебни свойства

Коя е вашата стихия - градинарство или кулинария?

Към кои билки и подправки да се насочите, ако тепърва започвате да отглеждате, е въпрос, който сме разисквали. В топ 5 на класическата италианска кулинария например са номинирани босилек, риган, розмарин, градински чай и мащерка.

Всяко растение е доказало уникалните си качества и е намерило приложение не в едно и две ястия или национални кухни. Всъщност сме сигурни, че ако сега отворите шкафа, в него ще има поне една от споменатите подправки.

Освен вкус те предлагат и лечебни свойства за различни болежки. За тази цел обаче консултацията със специалист е задължителна!

Сладък босилек (Оcimum basilicum)

Съществуват и още няколко вида

Растението идва от Азия и е извървяло дълъг път докато стане добре познато и широко употребявано.

Запомнете, че босилекът обича жега. Спокойно можете да го засявате поетапно през годината, за да имате постоянен свеж запас. Важно е само да му осигурите топлина. При 27 и повече градуса се чувтва идеално.

Семенцата поникват за 2-3 дни и за разлика от повечето други разсади не реагират добре на понижаване на температурата след това. До 2-3 седмици трябва да се разредят. Задължителни изисквания на семеначетата са слънчево място, топлина и постоянна влажност.

Босилекът е перфектната свежа добавка към спагети, салати, песто, пица, сосове, азиатски ястия също. Препоръчва се за консумация при хора под стрес, с астма, диабет, сърдечни и храносмилателни проблеми, а има и антибактериални свойства.

Риган (Оriganum vulgare)

Фен на високите температури

Риганът е доста сходен с босилека. Обича топлината и слънцето. Най-често използваните видове са Origanum v. var. hirtum (гръцки), Origanum majorana (майорана), Origanum majoricum (италиански).

Размножава се чрез семена, но върховите резници са по-предпочитани. Развитието е бързо, стига температурите да са подходящи. Младите растения се засаждат в градината, след като премине опасността от мраз. Поливат се спорадично, но с голямо количество вода. Почвата трябва да се отцежда добре.

Вкусът на ригана е безпогрешен. Подходящ е за същите ястия кото босилека, включително меса, яйца и бобови. Билката повлиява добре храносмилателни, респираторни и хормонални неразположения. Знае се, че има антибактериални и антигъбни свойства.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Перфектен за начинаещи градинари

Розмаринът е по-студоустойчив, а в някои райони и вечнозелен. Той е от онези растения, за които може рядко да се сещате.

Сухоустойчив и идеален е за заети естети. Една поливка седмично може да бъде напълно достатъчна. Не понася преовлажняване на почвата, а в такива условия корените загниват лесно.

Размножаването чрез семена е трудно. Вкореняването на резници обаче е като детска игра, стига да сте редовни в обгрижването им.

Връхните резници се използват за готвене. Риганът намира място в редица ястия с месо и зеленчуци. Овкусява чудесно хляб и други тестени изделия.

Като билка успокоява нервно напрежение, главоболие, храносмилателни проблеми. Антиоксидант е.

Градински чай (Salvia оfficinalis)

Използва се за консервиране на храни

Устойчива, обича слънчеви бани и топлина. Тази нестандартна красавица, освен билка и подправка е оценена по достойнство и от почитателите на декорацията.

Салвия се отглежда лесно, много лесно. И то не само от семена или резници, но и във времето. Е, покълването отнема доста, но пък чакането си заслужава. Стабилизирането и приспособяването към определени месторастения може да се окаже предизвикателство. След третата година обаче всичко си идва на мястото.

Една поливка седмично е достатъчна. Винаги е по-добре салвията да бъде суха, отколкото много мокра, независимо дали е в саксия, или в градината. Избягвайте засаждане в глинести и непропускливи почви.

Салвията се съчетава чудесно с много други подправки и билки в средиземноморската кухня. Присъства в паста, спагети, хляб, ястия с пуйка, с домати, гъби, морски деликатеси, сирена и т.н.

Билката повлиява добре настинки и грип, женски неразположения, храносмилателни проблеми. Има антиоксидантни свойства.

Мащерка (Thymus vulgaris)

Незабравим аромат, множество приложения

Има ли изобщо смисъл да представяме това растение? Не, нали?

Все пак, ако решите да се захванете със семенцата ѝ и да си произвдете сами разсад, трябва да знаете, че е необходима висока температура за покълването (над 20 градуса). Посевният материал е с размерите на прашинка и налага слята сеитба, а покълването е за около седмица. Но забележете, субстратът трябва да засъхва между отделните овлажнявания.

Ако не ви се занамава със семена, заложете на резници. По-бързо и сигурно е. В градината растенията нямат нужда от много грижи, а колкото по-често си взимате връхчета, толкова по-богато ще се развива. Най-високо съдържание на полезни вещества има в периода преди цъфтежа или в самото му начало.

Като подправка в ястия мащерката често се губи сред другите аромати и вкусове. Всъщност тя ги подсилва. Тя се смята за “ритъма”, поддръжката на всичко останало в храната. Прибавя се в супи и яхнии, съчетава се чудесно със сирена, зеленчуци, гъби и всякакви месни деликатеси. (ХФ)