Високите температури през февруари възобновиха вегетацията на есенните култури

Дукена Жолева, агрометеоролог

През първото десетдневие на март агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури. Прогнозираното топло време в началото на месеца, с максимални температури до 17-18 градуса, ще активизира вегетационните процеси при есенните посеви и овощните култури в полските райони на страната. През десетдневието очакваните валежи ще подобрят почвените влагозапаси в 50-см слой, както и условията за развитие на зимните житни култури и зимната рапица. През този период значителна част от посевите с пшеница, зимували във фаза трети лист, ще встъпят в братене. При рапицата ще преобладава фаза розетка.

През второто десетдневие прогнозираните температури, около и малко под климатичните норми, ще ограничават развитието на земеделските култури. На места в Северна България и в западните райони, където не се изключват превалявания и от сняг, ще се наблюдава краткотрайно прекратяване на вегетацията при есенните посеви. В останалите райони на страната стойностите на средноденонощните температури ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури и зимната рапица.

През третото десетдневие на март се очаква подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при есенниците. В края на месеца при пшеницата ще преобладава фаза братене. При засетите в агротехнически срок зимни житни култури ще се наблюдава увеличение на коефициента на братимост.

През март при овощните култури ще протичат фазите набъбване и разпукване на плодните пъпки, а в края на третото десетдневие при костилковите видове (бадем, кайсия, праскова) в полските райони ще се наблюдава бутонизация и цъфтеж. Прогнозираните стойности на минималните температури през месеца, до минус 8 градуса, ще представляват опасност за напредналите в развитието си овощни култури, встъпили във фазите бутонизация и цъфтеж.

Очакваните валежи през март, около и над нормата, ще увеличават почвените влагозапаси в 100-см слой. Валежите през февруари, след продължителното зимно засушаване, допринесоха за преодоляване дефицита на влага при зимните житни култури в горните почвени слоеве.

През повечето дни от март прогнозираното динамично време, с чести валежи, ще възпрепятства някои сезонни агротехнически дейности. По-подходящи условия за предцъфтежни растителнозащитни пръскания при овошките, на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури, ще има в началото на месеца и през повечето дни от третото десетдневие. В средата на март започва агротехническият срок (15-20.03) за сеитбата на слънчоглед в Южна България, а в средата на третото десетдневие (25.03-5.04) - в Дунавската равнина.