Но също така знания и отговорност
Ако имате кон, трябва да спазвате няколко основни правила. И, разбира се, да се грижите добре за него. Има и още нещо, много важно - конят се нуждае от контакт със стопанина си
Защото той силно се привързва към човека, който го отглежда. Емоционалнят комфорт също гарантира здравето му, не само храната.
При отглеждането са важни три неща:
1) да има самостоятелно помещение;
2) да го храните правилно;
3) да му осигурите качествена паша.
Друго правило: С настъпването на пролетта преходът към паша трябва да бъде постепенен
В противен случай са възможни храносмилателни разстройства. В началото на пашата не оставяйте конят да пасе твърде дълго. Преди да го пуснете на пасището или да му дадете прясна трева, не забравяйте първо да изяде няколко килограма сено
И още: Не пускайте коня в ливади с детелина или люцерна и не давайте много такава трева в изсушено състояние. Защото фуражните зърна започват да ферментират силно в стомаха на коня и могат да причинят колики.
Ако конят ви работи през целия ден, тогава на всеки 2 часа трябва да му се дава време за почивка и хранене
Ако почивката е кратка, 15-20 минути, тогава се дава груб фураж, както и по време на дълга (2-3 часа) обедна почивка. Тогава вече конят се е охладил, пие вода и яде сено, може да му се дава овес или други концентрати.
След като нахраните коня с концентрати, трябва да почива около 1 час! И едва след това може да го впрегнете за по-нататъшна работа.
Конюшнята да е чиста, топла, без течение, мухъл и конденз
През зимата в конюшнята трябва да се поддържа температура от 7-10°C
Добре уплътненото помещение е топло, но трябва и да е вентилирано.
Вътре то трябва да е разделено на отделения с прегради.
Местата за хранене и почивка да са на площ от 3 на 1,8 метра
Конят няма да може да се обърне в такова пространство, така че хранилката и купата за пиене на вода се поставят срещу муцуната. В тази позиция конят е вързан. Ако имате два коня или кон и магаре, пространството за всяко животно е разделено с прегради, без вътрешни врати.
Но ако имате кобила и ще ражда, трябва да подготвите и място за жребчето.
За почивка трябва да има широко затворено пространство в което конят успява да легне свободно. Минималният размер на бокса е 3 метра дължина и ширина. Подът се застила със слама.
Препоръки: Долната част на преградите да е изградена от дърво. Отгоре се монтират решетки. Над вратата оставете отворено пространство: получава се широк прозорец, в който конят свободно мушка главата си. Сложете и ел. крушка за осветление.
Как да разделите дажбите на различните фуражи
1) Овесът се разделя на 3 приблизително равни части - закуска, обяд и вечеря.
2) Сено се дава 4-5 пъти на ден.
3) Грубите фуражи - сено и пролетна слама - присъстват във всекидневното хранене на коня. Затова трябва да са поне 40%.
Важно:
Конят може без овес, но не го дръжте без сено на един овес!
Най-доброто сено за коне е ливадното и бобово-зърненото. И за да избегнете проблеми с храносмилането, трябва да обърнете специално внимание на сеното:
То не трябва да е плесенясало, гнило, мокро, замръзнало. Преди хранене го разтъркайте с ръце, особено ако е било дълго време "притиснато" например в бали. Разклатете го на вятъра, оставете го да изсъхне малко.
И помнете, че конете са по-податливи на заболявания поради лошокачествена храна, отколкото другите домашни животни.
Осигурете нужната дневна диета и винаги да има прясна вода
Храната на коня включва:
бобови култури и качествено сено от зърнени - 10 кг;
овес или царевица - 5 кг;
трици - 4 кг.
моркови - 2-3 кг.
Освен това трябва да давате и ябълки, цвекло, концентрати които са източници на витамини и минерали.
На удобно място в дворчето за разходка или в конюшнята винаги да има солен брикет.
Конят ближе сол толкова, колкото му е нужно
Хрането на коня е 5 пъти на ден. След като се нахрани, изчакайте 1 час, преди да започне работа. Почивката е задължителна - на всеки 2 до 3 часа.
Извеждайте коня на пасище от май когато тревата порасне до 15 см. Времето на паша на пресни треви всеки ден се увеличава с 15 - 20 мин. Но преди пускане на пасището, дайте на коня сено, за да елиминирате проблеми с търбуха.
През лятото, когато темпратурите са високи, го пускайте да пасе сутрин и вечер. А през есента, защото трябва плавно да премине към суха храна, постепенно намалявайте времето на паша.
Режим за пиене на вода
Един кон се нуждае от 40-60 литра вода на ден. Режимът на пиене зависи от натоварванията и сезона. Ако конят пасе, той пие 2 пъти дневно вода, и то обилно - сутрин и вечер. През зимата - преди всяко хранене, защото приема сухи сена.
А при големи физически натоварвания пие вода 1 час след работа
Не давайте застояла вода. Тя се дава чиста, от течащ източтик, без примеси и миризма.
Полезна информация: Един възрастен кон може да пие до 60-80 литра вода на ден. Да, това са 6-8 кофи!
Грижи за копитата
След паша, разходки и работа внимателно преглеждайте краката
Ако конят е работил през деня, краката му се заливат със студена вода
Така животното ще се облекчи от умората. Освен това трябва да почистите краката му от мръсотия с твърда четка.
Редовното подрязване на копитата
При манипулацията кракът е леко огънат. С кука се премахват закачили се камъни, дървесни пръчици, пръст и оборски тор. Повърхността се почиства с твърда четка, като внимавате да не повредите меките тъкани.
Всеки месец премахвайте стария рогов слой
Задължително орежете окосмявания, които се срещат при тежковозите. Често проверявайте състоянието на копитата и стабилна ли е подковата. Ако е необходимо, търсете специалист - ковач.
Трябват ви сериозни количества фураж, защото конят яде много!
Възрастен работен кон годишно изяжда:
около 1,5 тона овес;
4-5 тона сено;
500 кг трици;
1 тон моркови.
Освен това трябва да се погрижите за доставката на сол. И то около 13 кг годишно (конят изблизва малко повече от 1 кг сол на месец).
Ако намалим времевия интервал от година на ден, тогава за среден кон с тегло 450-500 кг ви трябват:
овес - 5 кг;
сено - 10-13 кг;
трици - 1-1,5 кг;
моркови - 2-3 кг.
А за един ден ви трябват 10-13 кг сено. Но то трябва да е яркозелено, ароматно, а не прашно. Ако сеното е твърде сухо и прашно, изяждайки го, конят започва да кашля.
Коментари