Приоритетно трябва да се довърши подхранването с азотни торове

Драгомир Атанасов, агрометеоролог

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от топло за сезона време, с температури над биологичния минимум необходим за възобновяването на вегетацията при есенните посеви и прекратяване на принудителния покой при овощните видове. След падналите валежи, настъпи подобрение на влагозапасите в 50 cm почвен слой.

И през следващия седемдневен срок агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от наднормени температури, като среднодневните им стойности ще надвишават биологичния минимум за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата наблюдаваните фази през периода ще са листообразуване (трети лист) и братене (начало и масово). При семковите овощни видове ще преобладава набъбване на пъпките, а при костилковите - набъбване и разпукване на пъпките.

Периодът е подходящ за засяване на арпаджик за производството на лук на глави. Препоръчва се лукът да се засява на по-леки и песъчливо-глинести почви, с високо съдържание на органично вещество и добра влагоемност. Преди сеитба почвата трябва да е добре обработена, чиста от плевели и наторена с угнил оборски тор или минерални азотни и фосфорни торове - 15-20 кг/дка амониева селитра и 40 кг/дка суперфосфат). В зависимост от начините на сеитба (ръчно или механизирано) лукът се засява на лехи или лентово, на дълбочина от около 5 см. Вътрередовото разстояние между луковиците е около 10 см. За засяването на 1 дка са нужни около 80-100 кг глави, в зависимост от тяхната големина. Ранните пролетни сеитби могат да продължат със засяването на спанак и моркови.

През първата половина от периода, когато не се прогнозират превалявания, агрометеорологичните условия ще позволяват извършването на почвообработки на полетата за сеитба с пролетни култури и резитби в овощните и лозовите масиви, обследване на посевите със зимни житни култури за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и обикновения житен бегач. Предвид възобновяването на вегетацията при пшеницата и ечемика, приоритетно трябва да се довършат дейностите по подхранването на културите с азотни торове.